La venda de cotxes de segona mà cau un 5% en el primer trimestre

Les comarques gironines registren fins a 8.239 operacions fins al març i el preu mitjà dels vehicles d’ocasió toca sostre a la demarcació

Cinquena edició de la Fira Expocasió a Fornells de la Selva.

Cinquena edició de la Fira Expocasió a Fornells de la Selva. / Aniol Resclosa

Redacció

Les vendes de turismes i tot terrenys d’ocasió a les comarques gironines van caure un 5% el primer trimestre de l’any, registrant un total de 8.239 operacions, segons dades de les patronals del sector Ganvam i Faconauto.

El mercat de cotxes de segona mà gironí comença així l’any registrant pitjors dades que al conjunt de Catalunya i Espanya. A Catalunya les operacions van créixer un 3,9% durant el primer trimestre del 2024 en comparació amb l’any passat. Pel que fa al còmput global a l’Estat, les vendes de turismes i tot terrenys d’ocasió van pujar un 2,7% al primer trimestre del 2024, registrant un total de 482.802 unitats.

El gruix de les operacions amb turismes de segona mà se segueix concentrant en els models de més de 15 anys. D’aquesta manera, encara que van retrocedir un 10,2% el mes passat, segueixen aglutinant més del 40% de les vendes, acumulant un volum de 195.836 unitats al tancament del primer trimestre, un 6,4% més. Això suposa gairebé dos punts més que el mateix període de l’any passat, «posant de manifest les dificultats que té el ciutadà per accedir a solucions de mobilitat zero i baixes emissions», expliquen des de les patronals.

26.000 euros

El preu mitjà del vehicle d’ocasió a Espanya tanca el març amb una pujada del 7,5% comparada amb el mateix mes de l’any passat, fins a 20.593 euros, cosa que significa el major augment interanual des de l’octubre del 2022 i el vuitè increment consecutiu, a més de ser el tercer preu més alt registrat, per darrere del màxim històric del setembre del 2023 (20.764 euros) i de la segona dada més gran, a l’octubre d’aquell mateix any (20.695 euros), segons les dades del baròmetre de Coches.net.

El preu mitjà va tocar sostre a 10 províncies, entre elles Girona, alhora que en cinc comunitats autònomes va sobrepassar la barrera dels 21.000 euros (Astúries, País Basc, Castella i Lleó, Múrcia i Catalunya).

El portal destaca l’augment del preu dels vehicles seminous, els de menys d’un any, el preu mitjà dels quals va arribar al març als 43.343 euros, un 15,5% més que el mateix mes del 2023. A més, si es compara amb els 10.964 euros de mitjana que costava un cotxe d’ocasió el març del 2013, és a dir, fa just onze anys, el preu mitjà s’ha incrementat un 87,8%.