Què fan els alumnes amb les millors notes de les PAU?

De Traducció i Interpretació a Medicina: descobrim quin és el present dels estudiants que han brillat a la Selectivitat en els últims deu anys 

Gemma Muñoz, David Ramírez, Ivet Cano, Helena Bonet i Eloi Sabater.

Gemma Muñoz, David Ramírez, Ivet Cano, Helena Bonet i Eloi Sabater. / DdG

Meritxell Comas

Meritxell Comas

La Selectivitat, i sobretot la proclamació dels alumnes amb les millors notes, generen un extens rebombori mediàtic. La recepta de l'èxit, retratar aquell «encara no m’ho crec», quina carrera vol estudiar o si ja des de petit ha tingut clara la seva vocació són algunes de les reaccions que els periodistes ens entossudim a fotografiar any rere any. Però què se n'ha fet de l’estudiant gironina que fa deu anys va treure la millor nota de les PAU de Catalunya? O què va acabar estudiant el veí de Púbol que, amb el millor resultat de les proves al 2021, dubtava entre dues carreres? Diari de Girona s’ha posat en contacte amb els alumnes amb les millors notes de la Selectivitat a les comarques gironines per a descobrir si la nota de les PAU els va canviar la vida.

«Me n’amagava força»

Gemma Muñoz, exalumna de l'institut Montilivi de Girona, va treure la millor nota de Catalunya a les PAU de 2013, amb un 9,9. Va estudiar el grau en Traducció i Interpretació a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En aterrar a la universitat, no va passar desapercebuda. «Va haver-hi gent que em va reconèixer, se m’acostaven per a preguntar-me si era jo», recorda Muñoz. «Jo ho amagava força, no volia que se sabés perquè em feia por que la gent només volgués ser amiga meva per això», assegura. Alguns, fins i tot, li demanaven els apunts perquè el resultat de la Selectivitat els semblava una garantia prou sòlida. Al final, sosté, «tothom se’n va acabar oblidant».

A la universitat, celebra, «vaig relaxar-me més»: «Vaig treure un 8,5 de mitjana, però tampoc volia més», assegura. Després d'acabar la carrera, va buscar feina de traductora a Alemanya per a poder perfeccionar l'idioma i, mentre treballava, va fer un màster d'Interpretació. Després de 6 anys i unes pràctiques de traducció a la Comissió Europea, al gener va tornar a Barcelona. «M’he fet autònoma i ara estic buscant clients, a Alemanya tenia contactes però aquí començo de zero», assegura, i afegeix que «m’he de buscar la vida com tothom». Amb tot, confessa que «jo no vaig predicant que vaig ser la millor nota de la Selectivitat». De fet, ja fa temps que ho ha deixat de posar al currículum. «Soc molt més que la millor nota de les PAU, prefereixo posar-hi mèrits relacionats amb la meva feina», sentencia.

Aprendre, més que la nota

David Ramírez, exalumne del Col·legi Maristes de Girona, va treure la millor nota de les comarques gironines en la convocatòria de 2016 de la Selectivitat, amb un 9,7. Va estudiar Medicina a la Universitat de Girona (UdG). Al gener d'aquest any es va presentar al MIR i fa tres setmanes que ha començat l'especialitat de Farmacologia Clínica -la ciència que avalua els efectes dels medicaments en els humans- a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. De moment puja i baixa cada dia, però no descarta en un futur tornar a Girona per a posar en marxa un servei de Farmacologia Clínica a l'hospital Josep Trueta.

El dia de la matrícula a la universitat, recorda, el degà de la Facultat el va anar a saludar. «Alguns professors ja sabien qui era, m’havien felicitat per Twitter durant l’estiu», assegura. I alguns estudiants també el van reconèixer. «A mesura que va anar avançant el curs m’ho van confessar», assegura. Ser la millor nota, però, generava expectatives. «Durant el primer any vaig notar el pes de la pressió, molts companys s'esperaven que fos el primer de la promoció però el meu objectiu ja no era el mateix que a Batxillerat», quan «m’esforçava al màxim per a poder entrar a Medicina». I és que a la carrera, el seu objectiu ha estat consolidar els aprenentatges, tot i que al principi reconeix que li va costar adaptar-se a la «manera d’avaluar». «He gaudit més la carrera que el Batxillerat, m'he sentit més alliberat perquè ja havia aconseguit el que volia», assegura. A més, reconeix que «tots els estudiants de Medicina som alumnes acadèmicament brillants i tots patim una espècie de xoc, perquè passem de ser el millor alumne del nostre centre a un estudiant més de la promoció». Als estudiants que avui es presenten a les PAU els dona un consell: «El resultat de la Selectivitat no determina la teva vàlua com a persona», assegura.

Un aval al currículum

Ivet Cano, exalumna de l'institut Santiago Sobrequés de Girona, va treure la millor nota de les comarques gironines a les PAU de 2017, amb un 9,8. Després d'estudiar Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i un màster en Direcció de Màrqueting i Gestió Comercial a la Universitat Internacional de València, treballa al Departament de Màrqueting d’una startup educativa de Girona. «Els alumnes amb les millors notes a la Selectivitat tendeixen a estudiar carreres com Medicina, Biomedicina o Física però jo no sento que hagi malgastat la meva nota, no salvo vides però faig el que m’apassiona i sento que puc aportar molt», assegura Cano. En el seu cas, sí que ho fa constar al currículum. «És una cosa que no tothom aconsegueix, és una manera de dir que soc una persona persistent, aplicada i que m'esforço per a aconseguir els meus objectius», assenyala.

En el seu cas, els companys de classe també sabien que era la millor nota. «En començar la carrera em vaig adonar que potser jo havia tret la millor nota, però tothom s’esforçava molt perquè estava estudiant el que realment li agradava», assenyala. Tot i treure bons resultats, no va ser l’alumna que va obtenir la millor nota a la universitat.

Un canvi de mentalitat

Helena Bonet, exestudiant de l'institut de Santa Coloma de Farners, va ser una de les quatre alumnes gironines que van empatar amb un 9,8 en la Selectivitat de 2020. Ara ja està a punt d’acabar el tercer curs de Medicina a la Universitat de Girona (UdG). Acostumada a treure excel·lents resultats acadèmics durant la seva etapa a l’institut, quan alguna nota no ha estat la que s’esperava a la universitat no ha pogut evitar sentir-se «una mica decebuda». Tot i això, apunta que la seva mentalitat ha canviat: «A Batxillerat havia de treballar al màxim perquè el meu objectiu era entrar a la carrera però ara la meva prioritat és aprendre i gaudir de la medicina», assegura.

«No m’ha condicionat»

L'exalumne de l'institut de la Bisbal d'Empordà, Eloi Sabater, va treure la millor nota de les comarques gironines a les PAU de 2021 amb un 9,9. Dubtava entre estudiar Medicina o Biomedicina, però al final es va decantar per la Medicina (a la UAB) perquè «englobava més possibilitats». Haver obtingut la millor nota a la Selectivitat no l’ha condicionat. «Sempre m’he exigit molt a mi mateix», assegura. «Tots els estudiants de Medicina han excel·lit a les PAU, tots els companys estudien igual o més hores que jo i entre tots fem molta pinya», assegura. Ara, igual que cada estiu des que tenia 16 anys, treballarà de cambrer a la Costa Brava. «M’agrada canviar d’ambient», confessa.

Subscriu-te per seguir llegint