Alberto Núñez Feijóo: "S'han de refer ponts i consensos amb un altre PSOE"

"M'agradaria un primer viatge a Rabat i recobrar l'equilibri entre el Marroc i Algèria"

Alberto Núñez Feijóo: "S'han de refer ponts i consensos amb un altre PSOE"

Alberto Núñez Feijóo: "S'han de refer ponts i consensos amb un altre PSOE"

Gemma Robles

El compte enrere està en marxa. Ha arrencat una de les campanyes més vertiginoses dels últims temps. Els espanyols estan cridats a triar govern en ple estiu i l'aspirant del PP, Alberto Núñez Feijóo, part com el favorit segons les enquestes. Ell es mostra confiat i segur que no surt ja a guanyar, sinó a aglutinar vot per la seva dreta i pel centre per a aconseguir una majoria prou gruixuda per a no dependre de Vox. En una entrevista amb EL PERIÓDICO D'ESPANYA i el Grup Prensa Ibérica, al qual pertany Diari de Girona, Feijóo explica els seus plans per als seus tres primers mesos de govern, es compromet a no permetre una involució en drets impulsada pel partit de Santiago Abascal i aposta per reprendre els pactes d'Estat en la següent legislatura amb un PSOE sense Pedro Sánchez. A més, dona compte del seu criteri sobre la taula de diàleg amb Catalunya o la política exterior al Marroc o Ucraïna.

Si arriba a la Moncloa, en què notaran un canvi els espanyols tres mesos després? 

En primer lloc, en què tindran un govern molt més reduït, més barat per als impostos dels espanyols, amb menys assessors i alts càrrecs i amb set o vuit ministres menys. En segon lloc, en què tindran un govern amb experiència en gestió de les coses públiques. Tercer, en què les famílies pagaran menys impostos a la renda, les més modestes, treballadores de fins a 40.000 € d'ingressos anuals. I en quart lloc, que anomenaré als presidents autonòmics i agents socials per a establir un full de ruta de legislatura per a abordar assumptes que sigui necessari consensuar. Finalment, en què hi haurà una dació de comptes, és a dir, un informe de situació econòmica i financera del país, de la situació laboral, en el qual s'inclogui no només com està la Hisenda i la comptabilitat pública, sinó compromisos en què Espanya pugui haver incorregut. També la situació de les autonomies i la Seguretat Social. Tenir l'estat de la qüestió per a abordar la seva millora, la seva reforma en el seu cas, i tornar a ser una de les tres economies que més creixi. Aconseguir 22 milions d'afiliats és l'única possibilitat de pagar l'immens deute públic acumulat i finançar serveis públics i garantir pensions. 

Està vostè en condicions de garantir que depengui el que depengui el seu govern de Vox no hi haurà a Espanya una involució en drets socials?

Jo pretenc que el meu Govern depengui dels electors. Que surti directament de les urnes sense edulcorants ni colorants. Escolti, de les urnes. Si els espanyols volen que governi el PP, que Sánchez marxi, doncs llavors només hi ha una possibilitat: que triï una papereta el Partit Popular. Si n'agafa d'altres partits pot quedar-se el mateix, perquè en aquest moment el president i candidat Sánchez, lamentablement, està disposat a governar perdent les eleccions. Jo ja anticipo que no. Jo crec en la política en la qual el president del Govern és aquell que ha tret més vots. Per consegüent, quan es trenca aquest principi que ha estat vigent a Espanya des de l'any 78 amb la Constitució que governi el que guanyi, és molt perillós. I davant aquest fet demano als espanyols que no governi el que perdi i que si hi estan d'acord, em facin guanyador d'aquestes eleccions amb els vots suficients... En tot cas, miri, porto molt temps en política i hi ha qüestions a les quals no renunciaré perquè hauria de renunciar a mi mateix; a la meva biografia. Hauria de derogar el meu partit i no ho faré. No renunciaré a la meva carrera política els últims 30 anys, que és molt clara en relació amb la igualtat, amb la violència masclista, amb el canvi climàtic, amb l'Estat de les autonomies. He estat president d'una comunitat autònoma tant de temps que no puc negar una autonomia en relació amb la unitat de la nació espanyola. Jo vinc aquí a complir amb la Constitució. I a mantenir a Espanya un partit d'Estat que ara, lamentablement, només és el PP. I a esperar el PSOE, que va ser un partit d'Estat, es reincorpori.

Suggereix que es pot tornar a una Espanya sense blocs a esquerra i dreta, amb pactes d'Estat del bipartidisme? 

La meva determinació és inqüestionable. Vull recuperar la possibilitat de parlar amb el PSOE, probablement amb un nou secretari general. Seria possible amb aquest? Amb aquest de moment no ha estat possible des d'aquell "no és no i quina part del no has entès", que va comportar que el partit que el 2016 va guanyar les eleccions no pogués governar i calgués repetir les eleccions. Després va tornar a treure més diputats i el PSOE menys, i va seguir amb el "no és no" fins que els companys socialistes el van cessar com a secretari general… Des d'aquell moment en què es va iniciar una època de confrontació, de blocs i bloquejos, hem de passar pàgina. Ja portem cinc anys amb això. Jo em sento molt tranquil amb mi mateix i amb Espanya dient: miri, si jo no guanyo, no mereixo ser president del Govern. Si tinguéssim al capdavant del PSOE a algú així, seria molt més senzill. Lamentablement avui, després de 45 anys de democràcia, tenim un candidat a la presidència del Govern que vol governar perdent les eleccions. Això va en contra dels principis i dels pactes d'Estat. Potser algun dia coincideixen líders del PP i el PSOE que tornin a polítiques més institucionals, com a Alemanya o Portugal en l'anterior legislatura. Polítiques més patriòtiques, pactistes.

Pretén dialogar amb barons del PSOE si requereix l'abstenció socialista, diu. Per què no van parlar després del 28 de maig?

S'hi va negar el PSOE. Ho vaig proposar abans, durant i després de les eleccions i abans de la constitució de les assemblees. S'hi van negar.

Tornant a Vox: vostè ha dit que seran en el seu govern si els necessita a la investidura. Està disposat a donar-los la presidència de les Corts?

El meu objectiu continua sent governar en solitari. Les enquestes són enquestes, no dogmes de fe, però si s'agafa la mitjana el PP està a 25 o 30 escons ara mateix de la majoria absoluta. El meu objectiu és no pactar amb Vox i no faré especulacions sobre incomplir el meu objectiu. Els espanyols al 82 li van donar a Felipe González el canvi (per majoria absoluta) perquè veníem d'una situació frèvola amb la UCD, d'un intent de cop d'estat militar l'any 81. Jo, distingint les situacions entre el 81 i i el 2023, dic que en aquest moment Espanya necessita un govern amb majoria contundent. Hem perdut temps; deteriorat les institucions; alimentat els bàndols... és bo donar una oportunitat a refer ponts. Als grans consensos en defensa, justícia, exteriors i reformes per a l'economia.

Suposo que és conscient que en una part important de la societat hi ha temor per les demandes i discursos de Vox aprofitant els pactes amb el PP. Vostè ja ha avançat que si governa, les polítiques d'Igualtat penjaran del president, fet que ja va ocórrer en la Xunta. Hi ha altres àrees que cregui que hagin de quedar-se sota el paraigua de la presidència?

Hi ha una sèrie de línies vermelles que nosaltres no sobrepassarem. Seria derogar al PP. Canvi climàtic? El primer ministeri de Medioambiente a Espanya va ser el d'Aznar. El primer comissari europeu va ser Arias Cañete, que era d'Energia i Canvi Climàtic. No derogarem les obvietats. L'Estat de les autonomies? He estat president de comunitat autònoma. Les polítiques d'Igualtat, depenien de mi... no negociaré la Constitució espanyola o l'Estat. 

Però es quedarà en custòdia, si és president, més carteres? 

He encarregat a l'equip, una vegada presentat el programa, que elabori les mesures dels cent primers dies. Una serà l'estructura orgànica del govern i la dels ministeris i, per tant, els departaments que hagin de dependre de presidència. Així que no tinc per ara aquest detall. El que li asseguro és que sis o set ministeris seran refosos en uns altres.

Alberto Núñez Feijóo

Alberto Núñez Feijóo / ALBA VIGARAY

La negociació a Múrcia continua oberta. L'abstenció és el límit per al PP o pot acabar Vox en el govern?

Li estem demanant a Vox que no voti amb el PSOE i Podemos. Que deixi governar el que guanya. Ens queden dos escons per a la majoria absoluta. Tenim més percentatge de vot que a Andalusia, però allà tenim majoria absoluta perquè hi ha vuit circumscripcions. Ens assisteix la raó que hem guanyat amb més vots que tota l'esquerra. El lògic és que un partit que diu que vol derogar el sanchisme, no voti amb el PSOE de Sánchez. 

Li sembla raonable que demanin derogar la Llei de Mar Menor?

No disminuirem la nostra protecció mediambiental. Sé que hi ha una gran preocupació sobre la seva situació i jo m'he compromès amb el president de Múrcia a invertir i cofinançar entre la regió i el Govern el sanejament de la Mar Menor. I ho farem. 

Conversem sobre Catalunya. Cal mantenir la taula de diàleg o no?

No tinc interès a anar contra cap taula si està constituïda i té com a objectiu fonamental tractar assumptes que no afectin els altres. Jo en una taula no puc tractar assumptes que afectin els altres sense donar-li veu als altres. Sí que li demanaré a la Generalitat de Catalunya, a més de mantenir un diàleg fluid amb les seves autoritats, que s'incorpori a la taula multilateral que és la Conferència de Presidents i el Consell de política fiscal i financera.

Quin és el primer viatge que pretén fer si governa?

Suposo que Brussel·les, que en tenir la presidència de la UE, és inevitable. Però capital crec que és Rabat. És un bon destí. Per part meva no quedarà.

Perquè si va a Rabat haurà d'explicar quina és la postura sobre el Sàhara…

A Rabat igual haig d'anar a assabentar-me de quina és la postura que té el meu predecessor, tret que me la vulgui explicar en el cas que fem un traspàs de poders. La ignoro com a cap de l'oposició. Però la ignora tota Espanya. Probablement la ignora fins al seu partit.

Però tindrà una idea d'on vol estar respecte al Marroc i Algèria, no?

El Marroc és amic, és veí, és aliat i hem d'entendre'ns. I Algèria és un país amb el qual tenim molt intercanvi, era el nostre primer subministrador de gas i tenim moltes empreses del Mediterrani que exporten allí i m'agradaria recobrar l'equilibri. Algèria no va conèixer el que va fer Espanya. Tampoc Portugal. Cap país del Mediterrani. Si no ho vam conèixer els espanyols… en política exterior el sanchisme és opacitat.

Finalment, la guerra a Ucraïna. Comparteix la posició mantinguda per Espanya?

Estic d'acord amb la posició mantinguda per la UE. I em fa bastant vergonya que una decisió encertada del president Sánchez, que és acudir a Kíev per a arrencar la presidència espanyola de la UE, s'enteli perquè un partit de la seva coalició es manifestés en contra de l'OTAN, de facilitar ajuda militar a Ucraïna… no van desautoritzar només al president: és un desprestigi de país. Cal mantenir postura unionista i atlantista perquè ens juguem el nostre sistema de llibertats. Tenim una guerra a les portes de la Unió Europea.

Anirà a veure a Zelenski?

Sí, per descomptat.

Sosté que li serveix la reforma laboral vigent. Per què li serveix i quins retocs pretén fer-li?

Em val aquesta reforma laboral perquè és en essència la que ja va fer el Govern del Partit Popular amb el president Rajoy. Sí que té una sèrie d'ajustos que han estat pactats pels sindicats i per la patronal i per tant, ha de ser respectat. I ara, després dels anys que ha estat en vigor, posarem damunt de la taula, si és necessari, actualitzar-la. I si és necessari, fer alguns ajustos per a beneficiar a determinats sectors econòmics que es troben algunes rigideses per a crear ocupació en l'àmbit de la reforma.

També hem d'aclarir quants milers i milers de fixos discontinus tenim, perquè hi ha vegades que una persona no està en l'atur, però està buscant ocupació. Això hem d'aclarir-ho: quina és la comptabilitat de l'ocupació real al nostre país. Però sí, trucaré als agents socials per a veure si hi ha alguna qüestió, que jo crec que sí, que hem d'ajustar. Si hi ha acord, l'ajustarem.

Cal apujar més el salari mínim interprofessional?

Al meu entendre, sí. Sí, perquè les famílies espanyoles són de les que més han perdut de les grans economies de l'OCDE, en renda disponible i poder adquisitiu. Per tant, necessitem anar recuperant a poc a poc de dues formes: abaixant els impostos a les rendes mitjanes i baixes i recuperant nivell salarial a aquestes rendes mitjanes i baixes. Tenim un bon antecedent que és l'acord al qual han arribat empresaris i sindicats d'increment de les retribucions per als pròxims anys.

Per tant, ja tenim un antecedent d'increment del salari mínim i en aquest context entenc que cal fer un esforç perquè hi ha rendes, sobretot les rendes del salari mínim, que han perdut molt de poder adquisitiu en els últims anys per la inflació, de l'increment del deute públic, dels diners que hem de pagar d'interessos del deute públic i a conseqüència que els impostos no han parat de pujar: han pujat més de 40 impostos en els últims anys a Espanya.

Supeditat al fet que estigui d'acord la CEOE?

Jo crec que hi haurà acord amb la CEOE i els sindicats, perquè ja han fet un acord que ha estat més difícil que és de pujades salarials per a 2024 i 2025. Entenc jo que en aquest context un increment del salari mínim serà més fàcil. Un increment que no qüestioni la viabilitat de les empreses.

 La reforma de les pensions, la modificarà?

Hem d'aconseguir entre tots primer, actualitzar les pensions conforme a l'IPC i segon, que les pensions siguin sostenibles, no sols per a actualitzar-les conforme a l'IPC, sinó per als pensionistes que s'incorporin al sistema de pensions. La gent nascuda en la dècada dels 60 en els pròxims quatre, cinc o sis anys es jubilarà. Hi haurà centenars de milers de persones que es passen directament a la jubilació i hem de tenir una previsió per a poder pagar les pensions.

Per tant, equilibrar i quadrar l'increment de les pensions d'acord amb l'IPC. Actualització doncs. I dos, nombre de nous pensionistes que s'incorporin al sistema i la sostenibilitat del sistema públic de pensions a Espanya. Aquest és objectiu irrenunciable per a, si és el cas, el meu Govern. I estic convençut que és un objectiu irrenunciable per als agents socials.

Sent vostè president de Galícia, defensava un model asimètric de finançament autonòmic que tingués en compte factors com la demografia, la geografia, l'orografia en comptes dels "privilegis". Defensarà el mateix des de l'Executiu central si arriba a presidir-lo?

Jo he defensat un model amb el qual crec que estan d'acord el noranta o el cent per cent dels presidents, basat en el cost efectiu dels serveis. En el que es discrepa és en com es pondera la dispersió poblacional i l'envelliment. Tots els presidents estan d'acord que la població és la base del sistema. És el 90% del sistema, diguem. I en el que hi ha alguna discrepància és si l'envelliment pondera el 2 o l'1,7%... Si la dispersió pondera l'1,7 o l'1,5%... però amb caràcter general, hi havia aproximació a aquest acord.

És també evident que València i Múrcia són les dues comunitats autònomes que tenen un dèficit de finançament objectiu i hem d'asseure'ns i veure com pal·liem aquest dèficit. Intentarem reconstruir un sistema de finançament per als pròxims anys. El que tenim, si no recordo malament, és de la meva època. Crec que té ja 14 anys el sistema… un sistema per un cert impost per la Generalitat de Catalunya i pels socialistes aquí a Madrid. Per tant, és bo recordar que el sistema actual és el sistema del tripartit català PSC, Esquerra i Iniciativa i el del Govern de Zapatero. Aquest és el sistema que tenim. Quan escolto els meus excol·legues del PSOE queixant-se del model… jo inevitablement hauria de recordar-los que era el seu sistema. Però cal actualitzar-ho. Després de 14 anys és clar que no val i ja està.