Guanyem-Junts: una relació que ha passat de l’odi a l’amor

Els municipalistes catalogaven el mandat sortint de Madrenas com un «dels pitjors de la història»

Lluc Salellas s’abraça a Marta Madrenas en l’últim ple del mandat 2019-23.

Lluc Salellas s’abraça a Marta Madrenas en l’últim ple del mandat 2019-23. / MARC MARTI FONT

Josep Coll

Josep Coll

«Aquest mandat serà recordat com un dels pitjors de la història de la ciutat», va dir Lluc Salellas a principis d’abril en una roda de premsa de valoració sobre el mandat 2019-23 a l’Ajuntament de Girona, amb Junts liderant el govern i amb Marta Madrenas com a alcaldessa. El candidat de Guanyem i la formació han criticat la gestió de l’equip de govern en els últims quatre anys com a caps de l’oposició i, fins i tot, hi ha hagut alguna enganxada en els plens.

D’aquest odi s’ha passat a l’amor en poques hores. Potser 48, ja que durant la campanya Guanyem encara criticava les fórmules de Junts i, ara, Salellas es deixa estimar per Gemma Geis, perquè sap que sí o sí necessita el seu suport per ser investit alcalde el pròxim 17 de juny. De fet, durant la campanya, Geis també ha deixat anar alguna crítica cap a la formació municipalista. També és cert que Junts ha canviat la candidata respecte a l’anterior mandant, i ho ha fet amb un equip renovat -de l’anterior govern només continuen M. Àngels Planas i Lluís Martí.

Lluc Salellas necessita el suport de la formació de Gemma Geis per poder ser alcalde de Girona

En la roda de premsa de l’abril, Salellas també va afirmar que la proposta de ciutat feta per Junts en els últims quatre anys no ha estat «identificable» i que, per això, Girona ha perdut oportunitats de projectar-se cap al futur. Aquesta, però, no era la primera vegada que des de Guanyem s’atacava algunes accions dutes a terme per l’equip de govern del mandat 2019-23.

Durant quatre anys hi ha hagut crítiques i atacs. Un d’ells, a principis de 2022, quan Salellas va definir les polítiques de Junts com a «neoliberals» després de l’acord de l’equip de govern amb Ciutadans per aprovar el nou contracte de neteja viària i recollida, transport i tractament de residus. El candidat de Guanyem també havia fet referència a Junts com una força de dretes. Va ser en un escrit al Diari de Girona de l’octubre de 2019. Amb un titular que deia «Girona: els pressupostos viren a la dreta» el candidat de Guanyem, criticava que l’equip de govern -Junts i ERC- havien apropat postures amb «aliances conservadores» per aprovar un pressupost i uns impostos.

Per altra banda, i en més d’una ocasió, Guanyem ha expressat el seu malestar per la «manca de voluntat negociadora per part del govern». Ho ha fet, per exemple, en la regulació dels pisos turístics, o també hi ha hagut «silenci» a l’hora de tirar endavant projectes com el de rehabilitar barris, renovar el Museu d’Història o fer la Zona de Baixes Emissions. Fins i tot, va definir de compliment «ínfim» els acords que van pactar amb ells per aprovar el pressupost del 2020. També un tema estrella del mandat ha estat la reforma del carrer de la Creu, que Guanyem la considera un «nyap». Tot i que aquí, Gemma Geis, també ha expressat la intenció de fer-hi millores.

Acord independentista

Guanyem també reclama ara un govern «sobiranista i progressista» perquè els ciutadans van votar «en clau nacional». De fet, fa pocs dies va citar l’apropament entre el president de la Generalitat Pere Aragonès, i el secretari general de Junts Jordi Turull i va afirmar que ara «toca generositat i pensar com reformulem la política a nivell de Catalunya». També ha reclamat aquest acord independentista Gemma Geis durant tota la campanya electoral.

Tanmateix, el 2019 Salellas tenia altres prioritats. Va assegurar que hagués pogut ser alcalde si ERC hagués acceptat l’acord de governança que proposava Guanyem, amb republicans i el PSC. La formació encapçalada per Quim Ayats, però, ho va rebutjar perquè no volia incloure una força «del 155». Ara, és Salellas el que diu que no vol fer alcalde o alcaldessa «algú del 155» i ha prioritzat un govern independentista a Girona.

Junts ha criticat Guanyem durant la campanya, però Geis també prioritza un govern independentista

Quatre anys donen per molt. Enganxades i crítiques d’uns i altres. Ara la cosa ha canviat i en els últims dies Salellas s’ha aproximat a Junts perquè necessita el suport d’almenys sis regidors per poder ser investit alcalde el pròxim 17 de juny. Les aritmètiques són les que són, i només el suport de la candidatura de Geis li garantiria ser alcalde, ja que amb els vuit regidors d’uns i els sis dels altres s’arribaria a la majoria absoluta, que és de catorze. Per tant, en aquesta última setmana, Salellas ha demanat el suport de la formació encapçalada per Gemma Geis -i també d’ERC- per ser batlle, independentment de formar govern posteriorment. Les negociacions, de moment, no han prosperat.

Subscriu-te per seguir llegint