14,1 graus de mitjana: El planeta registra el març més càlid des que es tenen dades

S'encadenen deu mesos consecutius assolint temperatures mai vistes en els respectius mesos anteriors

El pantà de Darnius-Boadella, en una imatge d'arxiu.

El pantà de Darnius-Boadella, en una imatge d'arxiu. / Jordi Borràs (ACN)

ACN

ACN

El mes de març d'enguany va ser el març més càlid des que es tenen dades. Segons les dades presentades aquest dimarts pel programa europeu Copernicus, la temperatura global es va situar en els 14,14 graus centígrads de mitjana, 0,73 graus per sobre la temperatura mitjana registrada al mes de març entre els anys 1991 i 2020 i 0,1 graus per sobre el març de 2016, la data que fins ara ostentava el rècord. D'aquesta manera, el planeta suma un nou mes batent tots els registres i ja encadena deu mesos consecutius assolint temperatures mai vistes en els respectius mesos anteriors.

La mitjana al març de 2024 també dista enormement de la mitjana estimada durant el període 1850-1900, corresponent a l'època preindustrial, on es calcula que la temperatura durant el tercer mes de cada any es va situar en els 12,46 graus centígrads.

Pel que fa al conjunt d'Europa, aquest març va ser el segon més càlid des que es tenen registres. Per sobre només apareix el març de 2014, amb una temperatura de només 0,02 graus respecte a les últimes dades. Si es comparen les darreres xifres amb l'etapa entre els anys 1991 i 2020, la temperatura al març d'aquest any va ser 2,12 graus superiors a la mitjana del període.

En la mateixa línia, la temperatura global durant els últims 12 mesos es troba 0,7 graus per sobre el període 1991-2020 i fins a 1,58 graus per sobre l'època preindustrial (1850-1900).

Temperatura rècord al mar

En paral·lel amb les xifres corresponents a la superfície terrestre, la temperatura a la superfície del mar es va situar en els 21,07 graus de mitjana al març. Això suposa un nou rècord per a un mes de març i un lleuger repunt en comparació amb el febrer, quan la temperatura al mar va ser de 21,06 graus.

Per a la subdirectora del programa Copernicus, Samantha Burgess, les xifres posen de manifest la necessitat "d'anar més enllà" en una "ràpida reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle" per frenar l'escalfament global.

Retorn de la pluja

Malgrat els rècords en les temperatures del mar i la superfície, l'observatori climàtic destaca que el març de 2024 va ser més humit a la major part de l'oest d'Europa gràcies a les tempestes i a les denses pluges que es van precipitar a la península Ibèrica i al sud de França.

Tot i això, exceptuant algunes regions d'Escandinàvia i del nord-oest de Rússia, la resta d'Europa va experimentar un mes de març més sec que la mitjana, una situació que es va accentuar de forma destacada al nord-oest de Noruega.