Al Attiyah i Kevin Benavides fan història al Dakar 2023

El gironí Dani Oliveras signa una prestigiosa setena posició final fent de copilot de Juan Cruz Yacopini (Toyota Gazoo Racing Argentina)

Nasser Al Attiyah i el seu copilot, Mathieu Baumel, després de guanyar el Dakar 2023. | ANDREW EATON

Nasser Al Attiyah i el seu copilot, Mathieu Baumel, després de guanyar el Dakar 2023. | ANDREW EATON / efe/ddg. Dammam

efe/ddg. Dammam

Nasser Al-Attiyah i Kevin Benavides es van coronar a un Dakar 2023 que ja forma part de la història. La prova ha vist el cinquè títol Touareg per al qatarià Al-Attiyah (Toyota), que en títols de cotxes només té per davant el francès Stéphane Peterhansel després de superar el finlandès Ari Vatanen; el segon de l’argentí Benavides (KTM), el primer que repeteix amb marques diferents; però també el de l’alsacià Sébastien Loeb (Prodrive), que va establir el rècord de triomfs seguits.

El qatarià va espantar els problemes que van passar factura als seus rivals i va completar una defensa de títol impecable, amb tres victòries els primers dies del ral·li, en què només el va amenaçar l’espanyol Carlos Sainz (Audi), i una segona setmana plàcida. A l’etapa final, va poder córrer amb calma i va arribar amb més d’una hora i vint minuts de renda. El xeic va acabar el raid amb 1h18:49 sobre el segon, Loeb (Prodrive), i porta sis edicions consecutives sense baixar del segon calaix del podi, amb tres triomfs (2023, 2022 i 2019) i tres plates (2021, 2020) i 2018). També ho va guanyar el 2011 i 2015.

Dins aquesta mateixa categoria de cotxes, el gironí Daniel Oliveras Carreras, copilot de Juan Cruz Yacopini, també va quedar entre els deu millors classificats, en setena posició. El de Vilablareix esdevé així el copilot espanyol més ben classificat de la competició.

Pel que fa a motos, Kevin Benavides (KTM) va adjudicar-se el seu segon Dakar després de reciperar els 12 segons de desavantatge que tenia amb l’australià Toby Price, també de KTM, a l’última etapa, i acabar amb 43 d’avantatge a la general. Mínima diferència després de 14 especials i la pròleg.