Esfereïdora derrota a Salamanca (74-63)

L’aparatosa lesió al genoll de María Araújo deixa en segon pla l’eliminació de l’Eurolliga i el vestidor queda molt tocat

Andrea Vilaró i Maite Cazorla ajuden a María Araújo a sortir de la pista després de la lesió.

Andrea Vilaró i Maite Cazorla ajuden a María Araújo a sortir de la pista després de la lesió. / FIBA

Clara Julià

Clara Julià

Cop dur a Salamanca, duríssim, per a un Spar Girona que va encaixar un cop encara més fort que l’eliminació de l’Eurolliga: la greu lesió de María Araújo a 29 segons del final, que va deixar l’esfereïdora imatge de la capitana, afectada al mateix genoll que ja es va trencar, i amb vives mostres de dolor, impotència i plorant. La gallega, que ja va patir una greu lesió que la va apartar de les pistes més de vuit mesos fa poc més d’un any, va haver de sortir del Würzburg coixejant i acompanyada per les locals Vilaró i Cazorla ja que no podia ni caminar. 

Rebekah Gardner i Faustine Parra després de veure la lesió de María Araújo.

Rebekah Gardner i Faustine Parra després de veure la lesió de María Araújo. / FIBA

La imatge va ser tan dura que les jugadores de l’Spar van quedar consternades, amb Gardner, Labuckiene o Parra sense poder contenir, tampoc, les llàgrimes. Aquesta és la tercera lesió de gravetat que viu la plantilla aquesta temporada: primer va ser Nora Galve, que es va trencar els creuats, una lesió que també va patir Irati Etxarri fa deu dies, i tot apunta que la lesió d’Araújo, a l’espera de proves mèdiques que ho ratifiquin, també serà de gravetat. Tot plegat va deixar un doble gust amarg a l’eliminació de l’Eurolliga. Mentretant, la victòria permet al Perfumerías Avenida esquivar al temible Fenerbaçe de Breanna Stewart en l’encreuament de quarts de final. Mentre que el València s’enfrontarà al l’Schio italià.

Würzburg es va vestir de gala i va rugir des del minut zero per a acompanyar el desplegament de les seves jugadores a la pista. Un parcial de 5-0 va iniciar a un matx que, a més de ser un clàssic de lliga, ahir a la nit era una final amb un premi en forma de classificació europea. L’Spar Girona va respondre ràpidament a la sortida de l’Avenida retornant el parcial i col·locant l’equitat en el marcador, encara que la igualtat va durar el mateix que dura una llesca de pa en una plaça plena de coloms. Les castellanes semblava que portaven una marxa més i un triple d’Onyenwere va disparar en el marcador a les locals (15-6). Malgrat comptar amb un pavelló remant en contra, les gironines van sobreviure al tsunami inicial per tancar el primer quart a tres punts (19-16).

Marianna Tolo defensant a Maite Cazorla en una acció del partit.

Marianna Tolo defensant a Maite Cazorla en una acció del partit. / FIBA

Quan no surten les coses, les cames sembla que pesen més. I això és el que denotaven les jugadores de l’Spar Girona que, malgrat estar dins del partit, semblava que anaven nedant a contracorrent. Just en aquest instant va aparèixer Rebekah Gardner, com un salmó noruec, per remuntar la situació amb dues individualitats que van treure els colors a la defensa local. Un triple de Shay Murphy va empatar el partit (23-23) al mateix temps que va silenciar el pavelló. Un silenci que va durar poc, ja que la grada es va tornar a escalfar amb una tècnica a Onyenwere que va permetre a les jugadores de Bernat Canut posar-se per davant per primera vegada en el partit (23-24). Els percentatges d’anotació van baixar en picat, l’Spar es va col·lapsar en atac i l’equip de Pepe Vázquez va aprofitar la situació per recol·locar el seu avantatge (33-24).

Bernat Canut en un temps mort, ahir.

Bernat Canut en un temps mort, ahir. / FIBA

El descans va afectar positivament a les jugadores de l’Spar Girona, que es van col·locar a dos (37-35) després d’un parcial de 0-7. Michaela Onyenwere va esmenar l’hemorràgia amb un triple que va despertar a la secció de percussió i sirenes del pavelló. El soroll era tal que amb prou feines se sentia el so del marcador. Gardner (22 punts) es va col·locar a l’equip a la seva esquena i les gironines es van mantenir a l’aguait. Els colzes van començar a volar i van asfixiar el bon moment de l’esquadra catalana. Les jugadores de Pepe Vázquez van mantenir el domini en el marcador i el control del partit gràcies a l’encert exterior, que els va permetre distanciar-se fins als 9 punts.

Mancant deu minuts i amb un avantatge de +13 en el marcador, el Würzburg ja començava a celebrar la victòria: «A-VE-NI-DA!», cridava el pavelló. Les males notícies s’acumulaven en la banqueta visitant, perquè Rebekah Gardner, amb 4 faltes, es veia obligada a asseure’s a la banqueta amb el seu equip enfonsat (62-51). L’encert exterior (12/21 T3) va donar ales i confiança a les locals, que van col·locar un fortí de punts infranquejable i sentenciador. Els 2.400 aficionats del pavelló expulsaven pels seus pulmons l’eufòria, que encara es va multiplicar més en conèixer el resultat entre el Sopron l’Schio, que les permetia passar terceres i esquivar el totpoderós Fenerbaçe turc.

El moment de la lesió

Quan faltaven 26 segons per al final del malson, María Araújo va agafar un rebot i va anar a tota pastilla cap a la seva cistella amb l’objectiu d’encistellar. I en aquell moment es va trencar. La jugadora va quedar estesa a terra i immediatament va demanar atenció mèdica. La pitjor notícia: el genoll. Dues jugadores del Perfumerías, Maite Cazorla i Andrea Vilaró, la van ajudar a arribar fins al lateral de la pista mentre la resta de l’equip s’ho mirava, en xoc. I el pavelló, en silenci. Un final de terror per a una nit esfereïdora.

Les imatges del Perfumerías Avenida - Spar Girona

Les imatges del Perfumerías Avenida - Spar Girona / FIBA