Mourinho va anar a insultar els àrbitres al pàrquing després de perdre l'Europa League amb el Sevilla

El tècnic de la Roma també va regalar la seva medalla de subcampió a un aficionat: "Sempre ho faig. Em quedo amb les d'or i regalo les de plata"

Jose Mourinho.

Jose Mourinho. / Reuters

Marcos López

No és la primera vegada que passa. Ben segur, tampoc serà l'última. Va passar al pàrquing del Camp Nou (2012) amb el col·legiat Teixeira Vitienes i es va repetir també al Puskas Arena de Budapest (2023). "És una puta vergonya", li va cridar indignat Jose Mourinho, tècnic de la Roma, al col·legiat anglès Anthony Taylor en el pàrquing de l'estadi hongarès, minuts després de perdre la final de l'Europa League amb el Sevilla a la tanda de penals. "L'àrbitre semblava espanyol... Marxem a casa morts per una injustícia", va denunciar abans d'esperar-lo a l'aparcament.

Va esperar el tècnic portuguès a l'àrbitre per increpar-lo en reiterades ocasions mentre ell es dirigia al vehicle amb el qual havia d'abandonar l'estadi. No hi havia ningú que pogués calmar la ira de Mourinho, qui ja havia deixat rastres del seu particular xou sobre el terreny de joc.

"Si ha afectat en una jugada l'àrbitre? En una no, en vàries...", havia dit el tècnic de la Roma, que va complir 60 anys el gener passat, abans d'esperar al col·legiat anglès en el pàrquing.

Just abans del penal decisiu de Montiel, que va haver de ser repetit pel VAR, l'entrenador de la Roma va marxar a la recerca del seu col·lega al Sevilla, José Luis Mendílibar, i el va abraçar. Era segons abans que el defensa argentí marqués el penal que li va donar al conjunt andalús la seva setena Europa League.

Després, Mourinho va anar a buscar la seva medalla de subcampió abans que ningú. Tan sols tenir-la en el seu coll, se la va treure amb energia i es va dirigir a un sector de la graderia lliurant el trofeu a un jove i sorprès aficionat.

"Sempre ho faig. Em quedo amb les d'or i regalo sempre les de plata", va argumentar el preparador lusità. "No vull les de plata", va sentenciar després queixant-se, una vegada i una altra, de l'actuació arbitral.

Després, en asseure's a la sala de premsa del Puskas Arena, el to del portuguès va anar pujant, indignat amb Taylor, el col·legiat anglès que havia comès una "injustícia", segons la seva pròpia definició. "Ens hem acostumat a això. En una final europea, un arbitratge com aquest és veritablement dur. No m'oblido de les grans decisions, sinó també de les petites", va comentar el tècnic de la Roma.

"No va xiular el penal d'Ocampos, en el qual es tira, perquè el VAR li ho diu", ha recordat abans que la final s'acabés decidint en el torn de penals. "Però ell anava a xiular penal en això d'Ocampos. I Lamela, que ha marcat en la tanda, tampoc ha vist la segona groga. Tampoc vull parlar de les decisions importants", va afegir Mourinho.

Tant es va queixar que els va esperar en el pàrquing, tal com va passar en el Camp Nou. "He estat molt educat amb Teixeira", va argumentar fa ja més d'una dècada el llavors entrenador del Madrid.

A Budapest, l'empipament de Mourinho, que va ser captat per les càmeres, no s'aturava. "No vull parlar de les grans coses de l'àrbitre perquè fins i tot a Rosetti", va dir en al·lusió al responsable arbitral de la UEFA, "ha vist que no era penal".

Es queixava que el quart llançament, realitzat per Montiel, va ser parat per Rui Patricio, tot i que una revisió en el VAR va determinar que s'havia de repetir. El va tirar el defensa argentí al costat contrari i va anotar el gol decisiu.

Ultimàtum a la Roma

"El VAR ha tingut por", va arribar a dir Mourinho, qui a la sala de premsa va llançar un ultimàtum als dirigents del club italià. "No ho puc fer tot sempre jo... I fins i tot els meus jugadors mereixen més. He vençut cinc finals i he perdut aquesta, però no em torno a casa tan orgullós com ara", va admetre l'entrenador.

Mendilibar, el tècnic del Sevilla, ni es va immutar per aquestes queixes del portuguès, amb qui va mantenir un permanent conflicte dialèctic al llarg de la final, que entre pròrroga i temps afegits gairebé va durar 150 minuts.

"No ha arbitrat un àrbitre anglès, que normalment deixen seguir el joc bastant. El gol d'ells ve precedit de no sé si és una falta o no. Però és una jugada dubtosa", va dir sobre l'acció prèvia al gol de Dybala. "Però, al final, cadascun diem el que pensem i normalment sempre escombrem cap a casa", va sostenir el basc.

"A partir del dilluns estaré de vacances, però si la societat vol parlar abans ho faré. Em queda un any de contracte i zero contacte amb un altre club. Vull quedar-me, però tant jo com els meus jugadors mereixem més. Estic una mica cansat de ser entrenador, home de comunicació... De ser tot en aquest club. Vull seguir, però amb més condicions".