Etxarri posa fil a l’agulla (74-47)

L’Spar Girona suma l'onzena victòria en lliga i la jugadora basca reapareix després d’estar onze mesos lesionada

Clara Julià

Clara Julià

«Existeix una cosa molt misteriosa, però molt quotidiana. Tot el món en participa, tothom la coneix, però molt pocs es paren a pensar-hi. Gairebé tots es limiten a prendre’l tal com ve, sense fer preguntes». Així defineix el temps Michael Ende en la seva obra mestra, Momo. I és que, deixant de banda clàssics de la literatura infantil, dotze minuts poden ser pocs o una eternitat. I per a Irati Etxarri, que ahir va estar 729 segons a dins la pista, segur que van ser un univers.

La jugadora reapareixia a Fontajau onze mesos després de trencar-se el lligament anterior creuat del genoll esquerre i sumava set punts per ajudar a les seves companyes a segellar la victòria contra l’Ensino. El primer triomf de l’Spar Girona a Fontajau aquest 2024 va quedar en segon pla davant aquest fet que van presenciar 3.427 espectadors. Els mateixos que es van posar dempeus quan Roberto Íñiguez, aprofitant el coixí de punts que preveia una àmplia victòria en el marcador, li va donar pas a la jugadora. I aquesta en va tenir prou amb 25 segons de joc per robar una pilota i anotar un 2+1 en la seva primera acció del partit.

La lesió d’Etxarri el febrer de 2023 davant el València va ser el desencadenant d’una temporada marcada per les baixes i per les eliminacions prematures a la Copa de la Reina i als play-offs. Enguany, pràcticament un any després, la basca tancava un capítol per obrir-ne un altre.

Un dia rodó per a l’Spar Girona que va guanyar amb comoditat a un equip que no va saber reaccionar després d’un parcial inicial devastador (24-9). Després de dues derrotes consecutives en lliga i de refer-se encarrilant l’eliminatòria de vuitens de l’Eurocopa, l’Uni tenia una oportunitat daurada per sumar un nou triomf a Fontajau. I ho va aprofitar. Amb un parcial inicial de 17 a 3 comandat per Magali Mendy i Giedre Labuckiene, Antonio Pernas no va tardar a demanar temps mort per evitar perdre el fil del partit des del començament, però els errors no forçats van perjudicar les seves jugadores, que es van veure amb l’aigua al coll des de l’inici i que, tot i els intents, no van poder reaccionar davant un equip amb més fons d’armari.

Roberto Íñiguez, tècnic de l'Spar Girona, aplaudint una acció.

Roberto Íñiguez, tècnic de l'Spar Girona, aplaudint una acció. / Aniol Resclosa

L’entrada en joc de Blanca Millán i Imani Tate al segon quart va donar un bri d’esperança a les visitants, però tot i rebaixar la diferència, les gallegues encara estaven lluny de poder igualar a un equip que, a la mínima que premia l’accelerador, les deixava molt endarrere. El resultat al descans era tranquil·litzador per a les locals (37-25).

L’Spar Girona —que tenia les baixes de Rebekah Gardner (procés viral) i Marta Canella (genoll)— va rebaixar pistonada. L’encert exterior de Mendy i Laura Peña va maquillar el volum de pilotes perdudes (21) i va mantenir el coixí de punts fins als darrers minuts. Aleshores, amb tot el peix venut, l’Ensino va abaixar els braços en un darrer quart devastador (22-5) que l’Uni va aprofitar per acabar de rematar el partit i segellar l’onzena victòria en lliga de la temporada. Un dia bo abans d’afrontar la tornada dels vuitens d’Eurocopa contra el Cadí dimecres que ve a Fontajau (19 hores).

Un dia que per a molts només serà un dia més, però per a Irati Etxarri —i per a la seva seguidora més fervent a les xarxes socials (@viejagloria23)— serà un dia per recordar perquè l’Etxarrisme ha tornat a posar fil a l’agulla.