Laporta comunica a Xavi el seu acomiadament com a entrenador del Barça

Xavi Hernández pensatiu a Montjuïc.

Xavi Hernández pensatiu a Montjuïc. / JORDI COTRINA

Marcos López

S'han precipitat els esdeveniments en el Barça i Xavi ja sap, ara sí, el que sabia abans sense que ningú del club li digués. Ja ha estat informat aquest divendres oficialment del seu acomiadament i que no continuarà al Barça, que ha tancat també l'arribada imminent -serà la setmana vinent- d'Hansi Flick, l'exseleccionador alemany.

El tècnic de Terrassa ho ha sabut gairebé 48 hores abans de l'última jornada davant el Sevilla, acabant amb gairebé 10 dies de silenci i ‘abandonament’ institucional, en els quals es va imposar la desconfiança i el recel fins a formalitzar-se el divorci definitiu. Un divorci transmès en directe sense que el mateix Xavi estigués informat a través dels canals del club, trencada també la seva relació amb Laporta.

Abans d'exposar-se a la roda de premsa prèvia al duel del Sánchez Pizjuán, Xavi volia conèixer de boca del president el que ja sabia. Un president que l'havia esquivat físicament, amb una breu reunió després del triomf sobre el Rayo (3-0) després que el cités, i en una altra breu xerrada telefònica, al final de la Lliga.

Cimera improvisada

D'aquí, que s'improvisés una cimera de la comissió esportiva aquest divendres en acabar el penúltim entrenament abans de viatjar a Sevilla. Estaven tots: Laporta, Deco i Bojan, que van ser els qui van viatjar a Londres per tancar dimecres passat el fitxatge de Flick, Rafa Yuste, vicepresident esportiu, Enric Masip, assessor de màxima confiança del president, i Joan Soler, el directiu responsable del futbol formatiu.

És a dir, la reunió prevista per a la setmana que ve es va avançar a aquest divendres enterrant així el desig revelat pel club de concentrar tot l'interès en la final femenina de la Champions que es disputarà aquest dissabte a San Mamés entre Barça i Olympique de Lyón. Ha estat una reunió curta, en la qual era present en el bàndol de Xavi el seu principal assistent, Òscar Hernández.

Just un mes després (va ser el 24 d'abril) de ser ratificat en el sopar que va originar ‘el pacte del sushi’, Xavi va saber oficialment que anava a ser destituït en concloure la Lliga, invalidant així l'any de contracte que li restava. Va signar al setembre la seva renovació fins a 25. Però ha durat vuit mesos.

Canvi d'opinió

El tècnic va deixar dit al gener que s'aniria al juny quan va presentar la dimissió. Laporta ho va acceptar perquè era “una llegenda” del club. I a l'abril quan una àmplia majoria de la junta defensava que no havia de seguir, el president, amb la intervenció decisiva d'Alejandro Echevarría, va canviar en l'últim gir d'opinió i el va mantenir sota la idea clau que era imprescindible “l'estabilitat del projecte”.

Tres setmanes més tard, qui canvia d'opinió és Laporta, generant, de nou, inestabilitat en un Barça que es disposa a viure un segon i traumàtic relleu en la banqueta. I tot en només tres anys i dos mesos. A Koeman el va succeir Xavi (novembre 2021) i a Xavi el succeirà Flick (maig 2024). És a dir, tres entrenadors tindrà Laporta, el president que en el seu primer mandat només va tenir a dos en set anys: Rijkaard (2003-08) i Guardiola (2008-10).