De Twitter als seus fills: per què Elon Musk està obsessionat amb la ‘X’

Elon Musk

Elon Musk / SHANNON STAPLETON

Carles Planas Bou

A principis del 1999, Elon Musk es va enamorar. No de la seva parella, ni d’una tecnologia, sinó de l’antepenúltima lletra de l’abecedari. Amb 28 anys i més de 22 milions de dòlars al banc, el jove inversor treballava llavors en la creació d’una nova i revolucionària plataforma financera ‘online’. Reunit amb els seus companys en un bar de la ciutat californiana de Palo Alto, li va preguntar a la cambrera quin nom li agradava i ella va respondre x.com. «Elon va colpejar la taula i va dir: ¡Llavors ja està!», va explicar el 2016 l’executiva Julie Anderson.

24 anys després d’aquella escena, Musk ha anunciat aquest dilluns la defunció de la marca Twitter. La famosa xarxa social abandonarà el seu característic ocellet blau i passarà a dir-se ‘X’. El canvi no és només estètic. El multimilionari empresari d’arrels sud-africanes vol que Twitter evolucioni cap a una plataforma tot terreny des de la qual es pugui no només compartir missatges, sinó també fer videotrucades, compres ‘online’ i transferències bancàries. El model, sembla, és la xinesa WeChat. «‘X’ serà l’aplicació per a tot», va prometre el novembre de l’any passat, pocs dies després de comprar la companyia per 44.000 milions de dòlars (uns 41.000 milions d’euros). «La compra de Twitter és un accelerador», va assegurar un mes abans.

Fa mesos que el nou nom de Twitter es forja. El 12 d’abril, Musk va informar els tribunals que havia rebatejat la companyia com a X Corp. i que havia desplaçat el seu domicili fiscal fins a l’estat de Nevada, segons documents legals als quals ‘The Wall Street Journal’ va tenir accés. Aquesta, al seu torn, és sota el paraigua de la matriu X Holdings Corp.. Tot i que no penjarà del mateix conglomerat empresarial, Musk també ha fundat una ‘start-up’ dedicada al desenvolupament de sistema d’intel·ligència artificial (IA) anomenada xAI.

L’origen d’X

Tot i que es desconeixen molts detalls sobre com serà la mutació de Twitter, el cop de timó de Musk mira cap al futur i el passat alhora. Futur perquè creu que la indústria tecnològica s’encamina cap a aquest model d’‘app’, encerti o no amb la seva visió. Passat perquè el nou nom de la xarxa social, ‘X’, suposa per a ell un exercici de nostàlgia, una tornada als seus inicis com a emprenedor. ¿D’on ve aquesta fília?

Pocs mesos abans de trobar-se reunit en aquest bar de Palo Alto, Musk va vendre la seva primera empresa, Zip2. L’operació el va convertir en un milionari amb ganes de transformar el mercat financer. D’allà va néixer la idea per crear X.com, una plataforma per a l’usuari corrent però també per a la gestió de fons d’inversió que es convertiria en un dels primers bancs d’internet. El març del 2000, Musk va arribar a un acord per fusionar la seva companyia amb Confinity, el seu principal rival, i en va ser nomenat el director executiu.

Tot i això, la relació entre els dos equips va ser problemàtica. Un dels molts motius de tensió era el nom de la nova companyia. A Musk li agradava X.com, però als altres els semblava un nom arriscat per la seva fàcil vinculació amb el porno. Mentre es trobava de lluna de mel amb la seva primera dona, Musk va ser destituït i el seu lloc el va ocupar Peter Thiel. El 2001, l’empresa va ser rebatejada: havia nascut PayPal.

Espina clavada

Tot i que va mantenir la seva influència en un projecte que el va ajudar a disparar la seva fortuna, la seva derrota es va convertir en una espina clavada de la qual busca rescabalar-se. Des d’aleshores, la lletra X ha sigut present en la fulgurant trajectòria de l’empresari, des del vehicle elèctric Model X de Tesla fins a la companyia aeroespacial SpaceX. L’11 de juliol del 2017, i convertit ja en un dels homes més rics del planeta, Musk va comprar el domini de X.com a PayPal per una suma no revelada. «Té un gran valor sentimental per a mi», va confessar llavors.

Aquesta obsessió amb la X ha arribat fins i tot als seus fills. La seva sisena criatura, la primera amb la cantant Grimes, va ser anomenada X Æ A-XII. L’artista va explicar que el primer caràcter, el favorit de Musk, representa «la variable desconeguda». Potser és un presagi sobre el que espera l’evolució de Twitter.