Les dades que demostren que el Girona és un líder excepcional a la Lliga

El Reial Madrid de la 2014-15 i el Barça de la 2017-18 són els únics que han aconseguit la 16a jornada de LaLiga amb més punts (un més) que els de Míchel en l'última dècada

La Primera Divisió no tenia un líder diferent a Madrid, Barça i Atlètic a aquestes altures de la temporada des del Sevilla el 2006-07

L'Ajuntament i el Girona ja parlen sobre com adequar Montilivi si es va a Europa

Sergio R. Viñas

El Girona és el líder de La Lliga després de la disputa de les 16 primeres jornades de competició i això no és el més sorprenent, malgrat que cap club ha pogut trencar l'hegemonia de Reial Madrid, FC Barcelona i Atlètic des que ho fes el Sevilla de Juande Ramos, Kanouté, Luis Fabiano i Dani Alves la temporada 2006-07.

El Girona marca 2,37 gols per partit en aquest primer terç llarg de competició (en porta 38), més que cap equip des de la 2019-20, marcant-ne quatre en la seva visita d'aquest diumenge al Barça, una gesta només explorada pel Betis de la 2018-19 en els últims 19 anys de competició. I això tampoc és el més sorprenent del que estan fent els de Míchel.

El veritablement impactant, la qual cosa realça aquesta improbable gesta 'gironina', és la xifra que apareix en el seu caseller de punts. Suma 41 punts després de 16 jornades de Lliga, després de sumar 13 victòries, dos empats (Athletic i Reial Societat) i una sola derrota (Reial Madrid). De mitjana, cada partit aconsegueix 2,56 punts, una absoluta barbaritat.

El tercer millor líder en 10 anys

De fet, i aquí hi ha la dada veritablement sorprenent, el Girona és el tercer millor líder de La Lliga en les últimes 10 temporades. Només el Barça de la 2017-18 i el Reial Madrid de la 2014-15 han arribat a aquesta fulla del calendari amb millor bagatge. I només amb un punt més, 42, dels quals ara suma l'equip català, que suma fins a set punts més que el líder a hores d'ara de la temporada 2018-19, el Barça.

La regla de tres diu que, si aconsegueix mantenir el ritme, el Girona seria campió de La Lliga al maig amb 97 punts (97,375, exactament). Si ho aconseguís, fet que lògicament frega la utopia, l'equip de Míchel seria el quart millor campió de la història de la Primera Divisió espanyola. Només el Barça en dues ocasions (100 a la 2012-13 i 99 a la 2009-10) i el Reial Madrid en una (100 a la 2011-12) han superat aquests 97 punts a final d'una temporada.

Serveixen aquestes dades per a constatar que el Girona no és un líder accidental, beneficiat per un baix rendiment dels tres grans equips de la competició. Aquest Reial Madrid que suma 39 punts, de fet, hauria estat el líder de la competició després de la jornada 16a en sis de les últimes 10 edicions del campionat. Però enguany no li serveix.

L'avaluació de Míchel

"No sé si serem capaços d'aguantar el nivell de Barça, Reial Madrid i Atlètic durant una temporada sencera, però el rendiment de l'equip em fa ser molt feliç, aquests jugadors estan fent història de veritat", expressava Míchel el diumenge, després d'aconseguir la primera victòria de la història del club visitant al Barça.

Alabès i Atlètic a casa i Betis a domicili són els tres obstacles que separen al Girona d'acabar la primera volta com a líder. L'últim equip diferent de Barça, Madrid i Atlètic que va ser 'campió d'hivern' va ser el València de la temporada 2003-04... i va acabar aixecant el títol.

Ho aconsegueixi o no el Girona, la seva temporada ja és excepcional. Tant, que en 16 jornades ja han aconseguit els 40 punts que se solen considerar necessaris per a segellar la permanència. I convé no oblidar que aquest era el seu objectiu prioritari del curs. Li ha sobrat més de mitja temporada per a aconseguir-ho i ara té llicència per a somiar.