Guanyem alerta que «perillen» dues línies d’instituts públics de Girona

La formació mostra preocupació per la planificació educativa a secundària pe`ro El Departament i l'Ajuntament afirmen que treballen per abaixar ràtios i garanteixen que tothom que ho vulgui tindrà una plaça pública

La nau on s'hauria d'habilitar l'institut Ermessenda de Girona.

La nau on s'hauria d'habilitar l'institut Ermessenda de Girona. / ANIOL RESCLOSA

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Guanyem Girona ha fet saber la seva preocupació per la planificació eductiva a secundària de cara al curs vinent ( 2023/2024) a la ciutat de Girona. El partit de l’oposició al consistori gironí ha alertat que el Departament d’Educació «podria eliminar dues línies d’ESO i que aquestes serien d’instituts públics». Queralt Vila, membre del Consell Municipal d’Educació i que forma part de la candidatura de Guanyem a les properes eleccions municipals, va expressar ahir que «si finalment la Generalitat decideix retallar línies públiques es perdria una oportunitat única de reduir les ràtios d’alumnat per aula». Així, Guanyem demana que es mantinguin les línies actuals de secundària i que s’aposti per una reducció de ràtios que permeti oferir «una educació pública de més qualitat».

«Tancar línies d’instituts públics, que ja acumulen molta pressió per aula, és incongruent amb la idea d’una educació pública, equitativa, inclusiva i de qualitat», va afegir.

El futur de l’Ermessenda

D’altra banda, des de Guanyem demanen al Departament i a l’Ajuntament que expliquin amb detall en quin estat es troben les obres de l’antiga fàbrica Simon, futura seu de l’Institut Ermessenda. Queralt Vila va recordar que en el seu moment es va explicar que el centre estaria en funcionament al setembre de 2019, però que nombrosos retards ara situen la inauguració, segons Guanyem «a finals de 2023», tot i que va expressar dubtes que aquest nou termini també es compleixi.

A això s’hi ha de sumar la recent descoberta de cobalt i d’aigua, cosa que ha obligat a fer un nou estudi que encara retardarà més l’adequació de l’espai. Per aquest motiu, la candidata de Guanyem ha reclamat «transparència», per tal que les veïnes i veïns i les famílies que en seran usuàries «tinguin tota la informació sobre un procés que fa massa temps que no es concreta».

La reacció

El crit d’alerta des de Guanyem va ser respost ahir mateix tant pel Departament com per l’Ajuntament. El director dels serveis territorials, Adam Manyé, va apuntar que estan «treballant coordinadament amb l’Ajuntament per abaixar ràtios i planificar tot el sistema educatiu del futur al servei de l’equitat». Al mateix temps, va indicar que es garantirà «que qui demani únicament un centre públic amb adscripció, tingui una plaça pública amb adscripció». Mentrestant, el regidor d’Educació, Àdam Bertran, va posar de manifest que havien acordat amb el Departament d’Educació «que hi hagi tantes places públiques a la ciutat com joves ho sol·licitin a la preinscripció». I va indicar que «la família que tingui dubtes de com garantir-ho té l’Oficina Municipal d’Escolarització a disposició».

A més, va exposar que «el debat no és quants grups hi ha, sinó que cada infant que vulgui una plaça pública la tingui, i això serà així i començarem el camí cap a la reducció de ràtios a la ciutat, i planificant a mig termini per seguir treballant per un millor sistema educatiu a la ciutat».