Tres sentències obliguen Girona a pagar 166.000 euros a set treballadors

Hi ha casos per indemnitzar persones acomiadades i altres cinc per diferències retributives

Diversos sindicats han tramitat desenes de casos de desigualtats salarials que l’Ajuntament també hauria de pagar si la sentència surt favorable

La façana de l’Ajuntament de Girona, en una imatge d’arxiu.

La façana de l’Ajuntament de Girona, en una imatge d’arxiu. / MARC MARTI

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Girona haurà de pagar un total de 166.504,97 euros perquè set treballadors municipals siguin indemnitzats o se’ls aboni diferències retributives. Són casos que venen del mandat anterior, amb Marta Madrenas com a alcaldessa, i ja són sentències judicials fermes que s’hauran d’aprovar en el ple municipal del pròxim dijous. Per pagar aquesta quantitat, l’Ajuntament farà ús de part del fons Complementari de Finançament del 2021, que puja a 566.830 euros. Aquesta liquidació de l’Estat de 2021 es pot considerar un nou ingrés no previst i, per això, es pot utilitzar per pagar aquesta sentència.

En concret, el consistori haurà de pagar 64.965,10 euros per indemnitzar a dos antics treballadors municipals. Un dels casos és una sentència contra un recurs de Suplicació de l’any 2022 d’una persona que formava part del programa ocupacional que tenia dret a indemnització. L’Ajuntament gironí va creure que no hi tenia dret, per la qual cosa el cas va ser portat a judici i ara el consistori està condemnat a abonar salaris de tramitació i indemnització per un import de 44.338,53 euros. L’altre cas, del 2022, és una sentència judicial per la qual l’Ajuntament ha de pagar 20.626,57 euros d’indemnització per acomiadament més interessos demora.

Mentrestant, l’Ajuntament també haurà d’abonar les diferències contributives de cinc treballadors municipals actuals més costes i cost de seguretat social. La sentència, del Jutjat Contenciós Administratiu data d’aquest any. La discriminació retributiva es dona quan diferents persones no tenen el mateix salari tot i fer una tasca igual en un mateix lloc de treball. Els cinc treballadors que han anat a judici rebran una suma total que puja a 101.539,87 euros, tot i que es desconeix el lloc de treball exacte que ocupen.

Hi podria haver més sentències

Aquests cinc casos portats al jutjat i que han tingut una sentència favorable podrien ser la punta de la llança de més sentències. I és que segons ha apuntat Comissions Obreres (CCOO) hi ha altres treballadors municipals que han començat a fer tràmits similars amb aquest sindicat. En total, en podrien ser una quarantena que, en tot cas, no reclamen res relacionat amb la Valoració dels Llocs de Treball (VLT), una cosa que sí que havien demanat diferents sectors dels treballadors, com la Policia Municipal, en algunes protestes. El motiu pel qual acudeixen al sindicat i pretenen portar a l’Ajuntament a judici és per aquesta desigualtat en els salaris tot i fer les mateixes tasques en una feina.

Fonts de CCOO també exposen que l’Ajuntament hauria pogut entrar d’ofici el 2021 per evitar aquestes demandes, després de rebre un informe. Per tant, segons el sindicat, hauria d’haver estat l’equip de govern del mandat 2019-2023 el que hauria pogut entrar d’ofici i pagar uns 2,5 milions d’euros. Ara, però, n’haurà de pagar una quantitat molt més elevada si totes aquestes demandes que s’estan tramitant es decanten a favor seu. I és que les demandes tenen retroactivitat. Pels treballadors laborals és d’un any i pels funcionaris quatre. 

L’abril de 2023 l’Ajuntament va pagar endarreriments de l’abril de 2022 quant a diferències retributives. Tanmateix, el consistori va decidir que només pagava un 24% d’aquesta desigualtat i no el total, per la qual cosa si els jutges donen la raó al demandant l’Ajuntament haurà de pagar el 100% de la diferència retributiva i també la retroactivitat. A més, és possible que no només CCOO hagi de tramitar les demandes dels treballadors, sinó que també hi podria haver altres sindicats i, fins i tot, advocats privats que portin algunes demandes.

Subscriu-te per seguir llegint