Intervenen una bossa amb sistemes per crear explosius als detinguts de Salt

La jutge ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs els dos homes detinguts de Salt

Eva Batlle

Eva Batlle

La jutge ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs els dos homes detinguts de Salt acusats de tinença i /o fabricació d’armes i aparells explosius. Els dos arrestats pels Mossos d’Esquadra ha passat aquest dijous a disposició judicial davant el jutjat d’instrucció de guàrdia Girona. La jutge els ha deixat amb llibertat, però amb els ha imposat diverses mesura cautelars. D’entrada, hauran de comparèixer periòdicament davant l’autoritat judicial i se’ls ha retirat el passaport i tenen prohibició de sortida del país. Ambdós arrestats s’han acollit al seu dret a no declarar. La causa està oberta per tinença il·lícita d’explosius i armes, indica el TSJC.

Ambdós homes, d’uns 40 anys, van ser detinguts el dimarts a Salt en un gran dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra on van participar diverses unitats del cos. Les entrades als seus domicilis eren el punt final d’una investigació iniciada fa poc menys d’un mes i que han liderat agents que pertanyen a la comissaria General d’Informació i treballen a Girona. 

Tot va començar, com va informar Diari de Girona arran d’un avís anònim d’una persona que estava en un bar de Salt el mes passat. Aquest va sentir ambdós arrestats que parlaven sobre bombes i d’actuar per «Allah». Això va fer saltar les alarmes d’aquesta persona que va avisar la Policia Local de Salt

Els agents van anar fins al bar on s’havia produït la perillosa conversa i van identificar els dos individus. Ambdós van ser traslladats fins a comissaria i un d’ells va entregar de forma «voluntària» una bossa que duien, com figura a les diligències prèvies. 

En aquesta hi havia diversos objectes que podien ser susceptibles de ser emprats a l'hora de crear aparells explosius i armes. El testimoni que va sentir que s’havia de fer per «Allah» va veure la «bossa blanca de plàstic -que contenia- un cilindre a dins i d’on sobresortien uns cables», així ho va relatar a la policia. 

Aquesta bossa intervinguda per la policia hi havia diversos components. Segons l’estudi fet pels Mossos se’n desprèn aquests elements podien servir per construir un «sistema de rellotge, temporitzador o comptador additiu o regressió, digital i gestionat mitjançant un microcontrolador programable». Aquest informe també subratlla que aquest muntatge era un «circuit sofisticat que requereix d’amplis coneixements d’electrònica». 

Vídeo | Detenen dos homes a Salt acusats de tinença i fabricació d'armes i explosius

DdG

«Trampa en un explosiu»

A la bossa comissada el dia de la conversa dels dos arrestats també contenia «components analògics». Aquests «permetien afegir al sistema sensors que podrien ser utilitzats com a «trampa en un artefacte explosiu», descriu la policia . A banda, també posen en relleu que alguns dels elements si bé són «de segona mà» però a causa del «bon estat d’ús» podrien utilitzar-se en l’actualitat. 

D’altra banda, la policia també assegura que els dos acusats «semblen tenir uns coneixements sobre la iniciació de pólvores i explosius fora del que s’entendria com a ús lúdic». 

De fet durant la conversa captada pel testimoni al bar, un dels detinguts explicava a l’altre com «fabricar una pistola casolana i percutors» per fer armes de foc. Aquest mateix individu, l’instigador, també indica en la conversa que sabia «fabricar boles de formigó amb pólvora a dins i un filament de bombeta per fer-ho explotar".

Segona trobada

Els investigadors a partir dels fets denunciats per aquesta persona a la Policia de Salt van començar a indagar, fer seguiments i intervenir els telèfons. D’entrada van veure també que un dels detinguts no va entregar tots els telèfons mòbils que tenia a la policia al principi sinó que li’n van trobar un altre. 

Abanda, van poder comprovar que ambdós homes van coincidir posteriorment a la primera conversa del mes de juliol, en un altre bar de Salt el dia 8 d’agost. Per tot això, la policia va tenir clars que hi havia indicis de l’existència d’un delicte de tinença i/o fabricació d’armes i aparells explosius. Uns delictes que poden suposar una pena de quatre a vuit anys si se n’és promotor i organitzador. Mentre que pels cooperadors es pot anar entre els tres i cinc anys. 

Davant dels fets, la jutge va ordenar l’escorcoll dels domicilis aquest dimarts i els Mossos van detenir ambdós individus i van intervenir elements relacionats amb els delictes que els acusen.

Subscriu-te per seguir llegint