Girona retira 74 nius de cotorra en un any en considerar que suposaven un perill

La majoria s’han tret al parc del Migdia però també a punts del Barri Vell com el passeig Arqueològic o els jardins del doctor Figueras

L’Ajuntament controla 32 nius més alguns dels quals en escoles que considera que són de baix «risc»

L’Ajuntament no descarta capturar exemplars adults amb salabres o amb gàbies, en un futur

Dues cotorres a sota d’un niu, aquesta setmana, en un cedre del parc del Migdia.

Dues cotorres a sota d’un niu, aquesta setmana, en un cedre del parc del Migdia. / ANIOL RESCLOSA

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona va retirar al llarg de l’any passat un total de 74 nius de cotorra que «per les seves dimensions i situació podien suposar un risc per la seguretat ciutadana per la caiguda de branques». La població total estimada de cotorreta de pit gris a Girona ha augmentat «notablement entre les dues campanyes, malgrat les actuacions de control efectuades». L’any 2020 es van fer censos de densitat d’exemplars i les xifres es movien entre les 110 i els 124 cotorres. Dos anys més tard, la població ja havia pujat fins a les 289 aus.

 «Aquesta espècie es troba en procés d’establiment, expansió i fort increment de la població a la zona de Girona, amb una tendència netament creixent, d’acord amb les observacions anuals acumulades al llarg de la darrera dècada», segons consta a la memòria de l’àrea de Territori corresponent a l’any passat. La retirada dels nius es va fer en dues fases. Una va correspondre al mes de març i una segona al juny.

L’any 2020 es van fer censos de densitat d’exemplars i les xifres es movien entre les 110 i els 124 cotorres. Dos anys més tard, la població havia arribat a les 289 aus.

Les localitzacions

Moltes de les actuacions es van portar a terme al parc del Migdia. En concret, es van retirar 43 nius, dels quals 41 de diferents cedres i dos d’un eucaliptus. Al parc de la Devesa es van retirar tretze nius de cedres. Al Barri Vell es van fer intervencions als jardins del doctor Figueras, darrera de Sant Pere de Galligants, on es van treure dotze nius. També se’n van eliminar tres als cedres del passeig Arqueològic, dos en cedres del passeig d’Olot i un en un cedre del passeig Sant Joan Bosco del Pont Major. Les actuacions les ha fet l’empresa Sorelló, amb la col·laboració d’un professional trepador i en el marc de l’autorització del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Altres nius existents

A més de la retirada dels 74 nius, «incloent els possibles polls i ous», segons l’Ajuntament, es tenien localitzats 32 nius més fa uns mesos, la majoria dels quals, de nou al parc del Migdia, al parc de la Devesa i als jardins del doctor Figueras. 

N’hi ha almenys uns altres cinc localitzats que, ara per ara, s’ha decidit no intervenir en considerar que tenen un risc «baix». Dos estan situats al col·legi Bell·lloc, un a l’escola Cassià Costal, un altre al Pont Major i un darrer  a Pedret. No vol dir que no hi hagi altres de cotorres en altres punts de la ciutat, com ara al parc central o a l’entorn del pont de Pedra, on hi troben abundant aliment. Fan competència a altres aus, en aquest sentit i tenen molta facilitat per adaptar-se a l’hàbitat on s’estableixen.  

 Aquesta espècie d’au és molt fidel a les localitat que escull, ja que després de cada retirada torna a construir el niu a la mateixa ubicació, segons s’apunta a la memòria que de fet, assenyala que «normalment a cada arbre hi ha un nombre similar de nius als que es van treure». 

Per a les properes actuacions, l’Ajuntament, assenyala a la memòria d’actuacions que valorarà «la captura d’adults amb salabres o gàbies».

Subscriu-te per seguir llegint