Estudien enviar a Mataró l’orgànica de Girona que es portava a Solius

L’Ajuntament busca una solució òptima pels residus que s’abocaven a la planta del Baix Empordà

Un camió entrant a la planta de Solius, en una imatge d’arxiu.

Un camió entrant a la planta de Solius, en una imatge d’arxiu. / Marc Martí

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona està estudiant el trasllat de gran part de la fracció orgànica a la incineradora de Mataró. Ho va explicar el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, durant el ple municipal de dilluns. Va explicar que «s’estan polint els detalls» i va exposar que serà una opció més econòmica i que deixarà menys petjada de carboni que portar els residus fins a l’Anoia i Vacarisses, al Vallès Occidental, després de passar perSolius, que és la solució actual després del tancament de la planta del Baix Empordà, decretada recentment per una sentència.

Cot ho va explicar arran de la intervenció de la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, que va explicar que tot el desgavell amb les escombraries es devia a una manca de planificació colossal» de l’anterior govern amb el suport també de Guanyem (que ho va avalar a canvi d’incloure accions en favor del compostatge). Va recordar que el juny de l’any 2022, els socialistes van advertir que seguir abocant una part de l’orgànica a Solius no era una solució perquè estava a punt de clausurar-se.

Fins ara, mentre la planta de Campdorà segueix en obres, Girona portava dos terços de la fracció orgànica a Pedret i Marzà i un terç a Solius, mentre que la fracció resta es transporta fins a Vacarisses.

Sergi Cot va exposar que a Mataró s’hi podrà abocar una part de l’orgànica, no només la que es porta fins a Solius (i que després es trasllada a l’Anoia) i Vacarisses sinó també part de la que es porta a Pedret i Marzà. Va deixar clar, que quan al mes de juny es va avalar seguir abocant asolius, es va fer perquè era la solució més econòmica.