S’enfronta a cinc anys de presó per robar una bicicleta d’un habitatge de Girona

L’acusat és multireincident i acumula quatre sentències per robatoris amb violència, de les quals dues estan pendents de compliment

Una bicicleta robada que els Mossos van poder recuperar.

Una bicicleta robada que els Mossos van poder recuperar. / Mossos/Arxiu

Ariadna Sala

Ariadna Sala

El 29 de desembre de 2022 dos individus van perpetrar un robatori en un habitatge de Girona, del qual en van sostreure una bicicleta i diversos objectes d’un garatge particular. 

Aquella mateixa nit, una patrulla dels Mossos d’Esquadra van interceptar un dels lladres amb la bicicleta robada al damunt, i van poder entregar tot el que s’havien endut als seus propietaris. Segons recull l’escrit d’acusació de la fiscalia, el processat va provocar danys a la porta del garatge per valor de 255 euros, però el perjudicat ha renunciat a ser indemnitzat. El segon dels implicats no va poder ser identificat. 

Aquell robatori era el número cinc que l’home cometia a Girona en poc temps: el 2021 va ser condemnat per quatre tribunals gironins a penes de presó per quatre robatoris amb violència o intimidació perpetrats en habitatges. La suma de les penes és de cinc anys i mig de presó. Amb tot, de totes les condemnes, totes fermes, encara n’hi havia dues que s’havien de complir. La resta havien estat suspeses perquè les penes no superaven els dos anys de presó. 

La secció tercera de l’Audiència de Girona ara l’haurà de jutjar la setmana vinent pel robatori d’aquesta bicicleta que li ha sortit car: no només el van enganxar in fraganti, sinó que el jutge va decretar el seu ingrés a presó provisional. Ara, la fiscalia li demana cinc anys de presó perquè el fa responsable d’un delicte de robatori amb violència amb l’agreujant de reincidència múltiple

De fet, l’acusació pública proposa que, en cas de condemna, es substitueixi la pena de presó per l’expulsió del processat del territori durant deu anys, ja que el ministeri públic assegura que l’acusat no ha justificat cap tipus d’arrelament. 

Si el tribunal no considerés ajustada la mesura d’expulsió, el processat podria haver de fer front a la condemna imposada en aquest cas i a haver de complir els cinc anys i mig de presó pendents que acumula, ja que la suspensió de condemnes es fa a canvi que l’interessat no cometi cap delicte en un termini de garantia. En aquest cas, va perpetrar diversos robatoris durant aquest temps de gràcia (era de tres anys) després d’haver estat condemnat. 

Robatoris a l’alça

Durant el primer trimestre s’han registrat 682 robatoris violents a les comarques gironines, una xifra que suposa un 2,9% més que la que es va registrar fa un any. Aquest increment pot semblar tímid, però el situa entre les deu províncies amb més delictes d’aquest tipus de tot Espanya. Girona és la vuitena de l’Estat, segons les dades públiques del primer trimestre del Ministeri de l’Interior. Entre gener i març a tot l’Estat es van denunciar fins a 21.541 casos de robatoris amb força en domicilis, un 2,4% que fa un any.