La Plataforma Feminista Gironina recorda les víctimes de crims masclistes amb les «mans tacades de sang»

Una seixantena de persones s'han concentrat davant dels jutjats amb motiu del 25N i reclamen "polítiques públiques eficaces" per erradicar les violències masclistes

Un moment de l'acte de la Plataforma Feminista Gironina

Un moment de l'acte de la Plataforma Feminista Gironina / Marc Martí Font

Eva Batlle

Eva Batlle

Una seixantena de persones s'han concentrat aquest migdia davant dels jutjats de Gironaamb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, en un acte organitzat per la Plataforma Feminista Gironina.

L'acte ha començat amb la lectura d'un manifest de condemna cap a les diferents formes d'aquesta xacra i els feminicidis. També s'ha posat nom a totes les dones que han mort assassinades per violència de gènere enguany i han recordat que a tot Espanya n'hi ha hagut 52 i 1.234 des que es van començar a registrar el 2003.

Per mostrar el rebuig i per posar nom a les dones que han perdut la vida a mans de la seva parella o exparella les participants en la concentració s'ha anat tacant les mans de "sang". Se les han pintat de vermell i han deixat la seva empremta en un llençol blanc.

A banda de les membres de la plataforma, també hi ha hagut gent del públic assistent que s'hi ha sumat fins que s'han dit el nom de totes les difuntes. Aquesta "performance" simbòlica i de denúncia s'ha realitzat a la meitat de l'acte i després s'ha seguit llegint el manifest. Alguna dona en fer aquest gest s'ha mostrat molt emocionada i més tard, fins que s'ha acabat l'acte, les que anaven amb les mans de vermells, les han anat mostrant en mostra de rebuig a la violència masclista. En acabar la concentració, han clavat el llençol ple de mans vermelles al cim de l'escenari on s'ha llegit el manifest i s'ha fet un minut de silenci recordant a les víctimes de feminicidis.

Aquest manifest l'han llegit diverses dones i posava el focus d'entrada en l'extrema dreta i el seu "discurs negacionista" que asseguren que "vol amagar les violències de gènere i en especial la intrafamiliar perquè els interessa perpetua el model de família tradicional". Un discurs que a parer seu també passa amb "la negativa a acceptar la legislació que reconeix la diversitat d'orientació sexual i la identitat de gènere".

També han recordat tot el tipus de formes de violències masclistes i han posat èmfasi en el fet que lamentablement "Girona és un dels "territoris que hi ha major percentatge de denúncies de tot l'estat i de tot Catalunya". Per exemple, han dit que es denuncia un delicte sexual al dia. També han recordat els condemnats per violència masclista, que han crescut un 21% en un any.

També han interpel·lat les institucions públiques recordant que hi ha el conveni d'Istanbul que és de "compliment obligat" a tota la Unió Europea , per tant, als ajuntaments, governs locals, autonòmics i de l'Estat. Per això han apel·lat a "polítiques públiques eficaces" per erradicar les violències masclistes i25N també als "homes per tal que prenguin part de la lluita".

Un moment de la performance per recordar les dones morts

Un moment de la performance per recordar les dones morts / Marc Martí Font

En el camp de l'educació han reclamat "la implementació d'una educació sexoafectiva" perquè "acabi amb aquesta escola de sexe en què s'ha convertit la pornografia basada en la violència sexual pels menors".

"S'ha acabat"

Com a lema del manifest hi ha hagut "s'ha acabat" recordant per exemple, al petó no consenti de Luís Rubiales a Jennifer Hermoso, però segons la Plataforma el que volen és que "s'ha acabat amb la desigualtat i les violències" que pateixen les dones pel fet de fer-ho. També han reclamat un "s'ha acabat solidari amb les dones víctimes de les guerres" i han recordat les que han mort a Palestina i demanen la Pau.

Per acabar l'acte, han instat als participants a "escriure solucions" per superar aquesta xacra. Això ha fet en una taula que tenien a tocar l'escenari. Posteriorment, les dones participants han començat a cridar consignes en contra les violències masclistes. Com per exemple "som els crits de les dones que ja no hi són", "ni una més", "s'ha acabat, s'ha acabat el patriarcat" i fins i tot han instat a la gent a "botar" dient "boti boti masclista qui no boti".

A l'acte també s'hi han unit voluntàries de Greenpeace a Girona

Conscienciació i informació

Durant tot l'acte i per tal d'apel·lar la gent que passava per davant dels jutjats de l'avinguda Ramon Folch de Girona hi havia penjades d'un fil entre arbres diverses notícies impreses de diferents mitjans de comunicació. Totes elles sobre violència masclista i tant de l'àmbit judicial com policial. En aquestes s'hi podien llegir per exemple titulars com "les condemnes per delictes sexuals a Girona creixen un 21% el darrer any" o "la Fiscalia alerta d'un increment del 66% d'intents homicidi per violència de gènere durant l'any passat, amb 35". A banda, també hi havia un cartell on quedava clar, en forma d'iceberg, el gran problema de la violència masclista, que hi ha només una part petita visible. Per exemple, els assassinats, violacions , agressions físiques, sexuals, insultar. En canvi, a la part invisible, hi havia informacions com ara humiliar, ignorar, micromasclistes, entre altres.