L’oposició de Girona critica la manca d’inversions en el pressupost de 2024

En l’anterior, prorrogat per aquest 2023, la partida per inversions era de 6 milions d’euros i ara és de 5,8 milions

El PSC lamenta que sigui «continuista» respecte a l’anterior mandat i «poc ambiciós», mentre que PP i Vox no entenen com la partida més alta, de 880.000 euros, sigui per material informàtic

Els vuit regidors socialistes en un ple municipal.

Els vuit regidors socialistes en un ple municipal. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

Els tres partits a l'oposició de l'Ajuntament de Girona (PSC, PP i Vox) han carregat contra l'equip de govern (Guanyem, Junts i ERC) perquè només ha destinat 5,8 milions d'euros en inversions en el pressupost de 2024, que s'aprovarà en un ple extraordinari el 18 de desembre. Això significa una xifra més baixa respecte a l'anterior pressupost (aquest 2023 ha estat prorrogat), ja que era de sis milions d'euros.

Per una banda, la regidora del PSC, Bea Esporrín, denuncia que amb aquestes inversions els gironins hi «perden doblement». Per una banda, perquè hi ha hagut «una baixada de les inversions» i, per l'altra, perquè «no s'ha aplicat l'increment de l'IPC a la quantitat destinada a les inversions». Per això, Esporrín afirma que si es té en compte la pujada de l'IPC de 2019 a 2023 les inversions haurien de rondar els 7,1 milions d'euros.

Esporrín també detalla que el pressupost per 2024 és «continuista» i «poc ambiciosa». En aquest sentit, la regidora Bea Esporrín critica que el pressupost estigui enfocat a acabar obres iniciades durant l'anterior mandant (Junts i ERC), com ara la Casa de la Tecnologia o la biblioteca de la Casa de Cultura. Aquests són exemples que deixen «absolutament clar que aquest pressupost actualitza els objectius de Junts i ERC del mandat anterior», explica Esporrín que afegeix que «no és el pressupost que Girona necessita» i que «semblaria que els comptes per 2024 s'han pensat més per fer contents els tres partits que formen el govern que no pas pensant en Girona i la ciutadania».

Esporrín explica que altres municipis com Reus, amb 106.000 habitants, Tarragona, amb 134.000 habitants, o Mataró, amb 128.000 habitants, tenen una partida destinada per inversions més elevada pel pròxim any. Per Reus és de 25,3 milions, per Tarragona de 21 milions i per Mataró de 14,47 milions. «La diferència és notable», lamenta la regidora socialista.

A més, el PSC afirma que el pressupost es fonamenta en unes ordenances que «no han estat aprovades diligentment i l'equip de govern ha fet cas omís d'aquesta circumstància». Tot això, perquè segons els socialistes l'informe jurídic de l'Ajuntament recomanava declarar nul·la l'aprovació de les ordenances fiscals pel 2024 i estimar al recurs sobre la comissió informativa que havia presentat la mateixa formació. La setmana passada, el consistori va desestimar el recurs i va afirmar que el punt de les ordenances s'havia fet de forma correcta després d'un informe dels serveis de gestió tributària.

«Es menysprea l'oposició»

Per altra banda, PP i Vox no entenen com la partida més alta de les inversions sigui la destinada al material informàtic. Una inversió que s'enfila als 880.000 euros. El regidor del PP, Jaume Veray, explica que «quan la inversió més important és en informàtica ja ho diu tot» perquè «el ciutadà de Girona no nota això». Veray també afirma que és un «pressupost de mínims» i que és setze milions d'euros superior a l'anterior, però encara ningú li ha explicat «quina és la recaptació». Per això, lamenta que l'equip de govern «menysprea l'oposició» i afegeix que no els hi han «demanat res perquè els hi és igual».

En la mateixa línia, el regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, assenyala que el pressupost creix «per pagar al personal de l'Ajuntament i els béns i serveis», també fent referència a l'increment de l'IBI i de la taxa d'escombraries. Així, lamenta que no sigui un pressupost de «contenció» i també creu que «no és just» tal com «presumeix l'alcalde» perquè «no s'arriba al milió quant a habitatge».

El regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, i el regidor del PP, Jaume Veray.

El regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, i el regidor del PP, Jaume Veray. / Marc Martí Font

L'oposició espera ara rebre més informació d'aquest pressupost en la comissió informativa que se celebrarà el pròxim dimarts. Tanmateix, tot fa pensar que les tres formacions votaran en contra. De fet, Veray ja ho ha deixat clar: «votaré en contra». A més, el PSC ja ha criticat la «poca diligència» per part del govern municipal a l'hora de convocar la comissió informativa convocada que debatrà la incorporació del punt del pressupost al ple extraordinari. «Una altra vegada es convoquen comissions informatives sense que els punts tinguin els expedients complets, incomplint la normativa. Ahir el secretari va emetre una diligència al respecte dient que va rebre l’expedient del pressupost a les 10 h i que disposa de 10 dies hàbils per fer l’informe. La comissió informativa és el 12 de desembre», afirma la regidora Bea Esporrín.

Per això, els socialistes tornen a denunciar la manca d'informació que reben per part de l'equip de govern. «La informació està segrestada i l'Ajuntament és opac», denuncia Esporrín, que també explica que hi ha «una manca de transparència evident». «Quan hem volgut tenir més detall sobre els comptes, la resposta per part de la regidora ha estat nul·la. La manca d'informació de l'oposició amb aquest govern és quelcom que no s'ha vist mai», acaba lamentant Esporrín.