Aquest mol·lusc invasor ja ha arribat a Girona

Té gran capacitat de reproducció per ser hermafrodita

Transforma l’ecosistema aquàtic i té un creixement desmesurat

Desplaça bivalves autòctons amb els quals competeix per l’espai i els recursos alimentaris

Hauria arribat a Girona accidentalment

Fa uns anys es va fer un gran operatiu per retirar exemplars trobats per uns nens a l’Estany de Banyoles

L'exemplar, viu, a dins del riu.

L'exemplar, viu, a dins del riu. / Joan Montaner.

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Un noi que passejava el gos pel riu Onyar al seu pas per Girona ha trobat a l’aigua una cloïssa de riu asiàtica. L’exemplar d’aquesta petxina invasora estava situat a sota del pont de la Font del Rei. Es tracta d’una espècie que a poc a poc està penetrant als ecosistemes catalans i que transforma l’ecosistema aquàtic.

Té un creixement desmesurat, desplaça bivalves autòctons amb els quals competeix per l’espai i els recursos alimentaris i pot provocat l’obstrucció en hidràuliques, centrals energètiques, conductes de rec. A les comarques gironines se n’hi ha massivament al riu Fluvià i a la Muga. Fins ara però, no se’n tenia constància al Gironès.

«Gran capacitat invasora»

En una fitxa del catàleg espanyol d’espècies exòtiques elaborat en el seu moment pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació Medi Ambient, aquesta petxina té «gran capacitat invasora per les característiques biològiques» un fet que «produeix una gran transformació de l'ecosistema aquàtic, afecta les espècies natives, principalment de mol·luscs, i produeix grans pèrdues econòmiques per afecció a sistemes hidràulics».

Actualment, es troba a gran part de les conques hidrogràfiques espanyoles. Destaca, sobretot, al riu Miño, als rius catalans, al Guadiana i al Duero. En moltes comunitats autònomes està prohibida tenir-ne i transportar-les vives.

Una imatge de la petxina.

Una imatge de la petxina. / Joan Montaner.

Segons un mapa de la Generalitat sobre espècies exòtiques invasores elaborat fa uns anys pel Departament de Medi Ambient, hi ha constància d’aquest mol·lusc a diferents localitzacions de les comarques gironines. En concret, a la Cerdanya, a l’Alt Empordà, al Baix Empordà i al Pla de l’Estany. De fet, l’any 2018 es va engegar un gran operatiu a l’Estany de Banyoles després que un grup de nens en traguessin de la zona de la Caseta de Fusta. Les imatges van arribar al Consorci de l’Estany. Durant dues setmanes, es van aspirar les sorres i fangs del fons -on podria haver-hi larves- amb l’ajut de dos submarinistes formats que treballaven fins a dos metres de profunditat. L’actuació va afectar uns 1.500 metres quadrats. En una primera fase, l’octubre del 2016, es va cobrir el fons de la zona amb plàstics per matar els exemplars de cloïsses. El sistema es va deixar fins a l’abril del 2017 i va permetre eliminar un 60% de la població.

Com arriba a Catalunya

Originària dels països asiàtics, africans i Austràlia, hauria arribat a Europa i a Catalunya accidentalment. Molt probablement a través d’aigua de llast de vaixells de càrrega i de forma intencionada amb fins gastronòmics, com esquer per a pesca esportiva, com a aliment en aquariofília, com a suplement de proteïna i calci per a cria d’animals.

Subscriu-te per seguir llegint