Girona comprarà un dron per fer treballs de cartografia enlloc d’anar-ne llogant

L'Ajuntament ho ha decidit després d'una prova pilot

El consistori s’habilitarà com a operador i formalitzarà els plans de vol segons la llei

Es calcula que l’adquisició costarà uns 2.250 euros i serà més econòmic que contractar operacions externes

Fotografia feta per un dron llogat per l’Ajuntament, d’un extrem de la carretera Barcelona.

Fotografia feta per un dron llogat per l’Ajuntament, d’un extrem de la carretera Barcelona. / Ajuntament de Girona

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per comprar un dron per al servei de cartografia. El tipus d’aparell que s’està buscant és l’homologat per la normativa per fer vols en l’àmbit urbà. Amb tot, des de l’Ajuntament s’ha indicat que s’habilitarà com a operador i que formalitzarà els plans de vol segons els criteris definits per la llei. El consistori preveu destinar uns 2.250 euros en l’adquisició i ha decidit fer el pas després que fa uns mesos es contractés contractació un vol fotogramètric amb dron com a prova pilot, per la posterior generació d’una ortofoto i un informe detallat que va permetre validar l’ús de drons per l’actualització de la cartografia municipal.

El vehicle aeri no tripulat es destinarà a tasques de producció de cartografia i informació geogràfica del municipi, bàsicament de l’àmbit urbà. És una eina que s’integra en el procés d’elaboració de cartografia oficial topogràfica, escales 1:500 i 1:2000. Amb això es vol «substituir la necessitat de contractar vols amb avió per a l’obtenció d’imatge aèria, de manera que ens dona més rapidesa, autonomia i abaratiment molt notable de costos de producció», segons han explicat fonts municipals.

Alta resolució

El dron permet obtenir imatges d’alta resolució i amb postprocés d’ajustament paràmetres de posicionament per obtenir imatges de molta precisió en posicionament absolut i relatiu, vàlides per a tasques de cartografia. A part d’imatges, l’Ajuntament traurà models d’elevacions del terreny per determinar volumetries i mides d’elements en via pública.

La rendibilitat

En un informe s’explica que el subministrament extern d’imatges aèries verticals d’un vol de cinc hectàrees amb dron té un cost de 3.307,26 euros. El cost de la compra del vehicle no tripulat s’estima en 2.250 euros. Segons aquest estudi i el cost per hectàrea en el cas de l’opció de subministrament extern de les imatges, l’opció d’adquirir un dron propi, seria «rendible» a partir de 3,3 hectàrees de recobriment.

Amés, es considera que comparats amb els vols fotogramètrics tradicionals, la tipologia d’aeronau que es vol adquirir permet l’obtenció d’imatges aèries verticals per a la restitució fotogramètrica i l’obtenció d’ortoimatge «de manera àgil, sense el temps d’espera habitual (de sis mesos a un any) i sense uns costos fixos elevats». «L’altíssima resolució (d’un a tres centímetres) de les imatges, permet, no sols emprar-les a nivell fotogramètric, sinó a efectes d’inspecció i inventari de detall», s’indica. 

Des de 1999

 L’Ajuntament de Girona elabora la seva pròpia cartografia municipal des del 1999 i, des del 2010, és productor oficial de les bases topogràfiques a escala 1:500 i 1:2000. El no compliment de les condicions d’actualització de la cartografia i de la informació geogràfica registrades suposa la pèrdua de la condició de cartografia oficial.

Subscriu-te per seguir llegint