ANÀLISI

Domeny: del fallit Trueta als pisos de protecció

En sis de les nou parcel·les públiques del Pla de Baix Domeny s’hi aixecaran 168 pisos

Les troballes arqueològiques estan provocant però, alguns canvis en el calendari

Les altres tres estan habilitades per a autocaravanes i el campament dels firaires

L'exalcaldessa Marta Madrenas les va posar sobre la taula per aixecar-hi el nou hospital

A l’esquerra, un dels solars municipals on no s’hi han trobat restes arqueològiques.

A l’esquerra, un dels solars municipals on no s’hi han trobat restes arqueològiques. / Marc Martí

Tapi Carreras

Tapi Carreras

En plena pugna entre Salt i Girona per aconseguir que el futur nou hospital Josep Trueta s’aixequés en terrenys del seu municipi, l’aleshores alcaldessa Marta Madrenas, va plantejar la possibilitat que l’equipament s’aixequés al Pla de Baix de Domeny. L’aposta es veia enfortida perquè l’Ajuntament disposava de molts metres quadrats municipals, distribuïts en nou parcel·les.

Però el Departament de Salut va triar un terreny al costat de l’hospital Santa Caterina de Salt. El punt i final d’un estira-i-arronsa que havia durat una dècada, va arribar quan es portava un any del mandat de l’anterior govern, el juliol del 2020. 

El juliol del 2021, un any després de la decisió del Departament, es feien els primers passos per donar una nova finalitat a les parcel·les municipals. En gran part dels terrenys públics del Pla de Baix de Domeny s’hi construirien pisos de protecció oficial. En aquells moments, a la ciutat hi havia a l’entorn de 180 pisos d’aquesta tipologia. Es considerava que en faltaven i, de fet, feia deu anys de la darrera promoció.

En paral·lel als tràmits per aixecar una cinquantena de pisos per a joves a Can Gibert del Pla, aquell juliol de 20121, l’anterior regidora d’Urbanisme, Annabel Moya, va anunciar la redacció d’un projecte per construir 88 pisos en tres parcel·les que se cedirien a l’Incasol. Posteriorment, a finals de març del 2023, va signar un protocol d’intencions per cedir tres solars a la Coordinadora de Fundacions Promotores i Gestores d’Habitatges Socials de Lloguer de Catalunya (Cohabitac) per fer-hi 80 pisos de protecció.

Aparcament per a caravanes

Pel mig també hi havia la pressió dels acords del govern de Junts i ERC en minoria que exercia Guanyem, que entre les condicions per aprovar pressupostos hi situava partides per facilitar l’accés a l’habitatge i la construcció de pisos de protecció. Les altres tres parcel·les corresponen a l’esplanada habilitada a autocaravanes i que funciona com a campament per als firaires durant les Fires de Sant Narcís.

L’Ajuntament a engegar la maquinària per avançar en aquestes dues promocions d’habitatges de protecció (els tres solars per a l’Incasol i els tres per a Prohabitac que ho va derivar a la Fundació Salas). A més es va aconseguir finançament de fons europeus Next Generation (s’havien demanat 2,1 milions i 4 milions respectivament). 

Mentrestant, al Pla de Baix de Domeny dues grans empreses, ViaCelere i Acciona, havien aixecat la primera fase dels seus blocs de pisos privats amb piscina comunitària. Ja els feien els tràmits per iniciar la segona fase.

Les excavacions

En ser una zona on es tenia constància de possibles restes arqueològiques, per troballes properes en el passat, cada nova promoció s’ha de sotmetre a sondejos. En la segona fase dels pisos d’Acciona, a tocar de la carretera de Sant Gregori, les prospeccions van determinar que calia estudiar a fons el terreny i va constatar que hi havia hagut un assentament amb una antiguitat que fregava els 250.000 anys. A més, es van trobar restes de fauna i ceràmica del neolític, sitges de l’edat de ferro i un esquelet.

Pel que fa a les sis parcel·les municipals, ja s’hi han fet sondejos. En quatre, no s’han trobat restes però sí en les altres dues. En els quatre solars sense més feina arqueològica, s’hi podran fer 24 pisos en cadascun (dues parcel·les corresponen a Incasol i dues a la Fundació Salas de Cohabitac). Aquests edificis tindran aparcament soterrat i la planta baixa serà d’usos comercials, els primers de tot el sector. A les d’Incasol, l’Ajuntament disposarà de vuit pisos per atendre necessitats socials i d’un local per ús veïnal. Hauran d’estar llestos el juny de 2026 per no perdre la subvenció europea. Són parcel·les entre els carrers Riera Bullidors i Roberto Bolaño.

Els quatre espais on hi ha les nou parcel·les municipals.

Els quatre espais on hi ha les nou parcel·les municipals. / Google Maps

Retards i pèrdua de subvenció

En les dues peces on els sondejos han donat positiu (una cedida a Incasol i l’altra a Cohabitac) s’hi haurà de fer un treball arqueològic exhaustiu. Són dues parcel·les entre el carrer Riera Bullidors i la carretera de Sant Gregori. Això provoca un retard i la impossibilitat d’acabar en els terminis marcats pels fons Next Generation. Vista la situació, l’Incasol, hauria comunicat a l’Ajuntament que segueix amb la intenció d’aixecar els pisos signats en el conveni, quaranta, i assumir els costos. La Fundació Salas però, ha renunciat a aquesta parcel·la on s’hi preveien 32 habitatges. L’Ajuntament buscarà una altra promotora social.

Subscriu-te per seguir llegint