La Bruixa de la Catedral de Girona sorprèn per les campanades de Cap d’Any

Les escales i la plaça dels Apòstols s’omplen més que mai per donar la benvinguda al 2024

L’Ajuntament va recuperar la instal·lació dels altaveus perquè els assistents poguessin escoltar les campanades, cosa que no va passar quan es va entrar al 2023

Queixes entre les persones per la falta d'un concert després de les campanades

La Bruixa de la Catedral just després de les campanades.

La Bruixa de la Catedral just després de les campanades. / DdG

Josep Coll

Josep Coll

Les persones que es van concentrar a les escales de la Catedral i a la plaça dels Apòstols de Girona per començar l’any 2024 es van emportar una sorpresa. La Bruixa de la Catedral va ser l’encarregada de fer de mestra de cerimònies de les campanades minuts abans de les dotze de la nit. Aquest personatge forma part de les llegendes de Girona i està inspirat en l’única gàrgola de la Catedral que té forma humana. Per donar la benvinguda al 2024, es va decidir donar-li vida per entretenir al públic assistent als voltats de la Catedral.  

El personatge va sortir per diferents finestres del temple i va recordar diferents episodis del 2023, com la sequera, les eleccions, les guerres o l’auge del ciclisme a la ciutat. A part, va explicar el funcionament de les campanades i un cop van haver sonat les dotze va encendre unes bengales per acabar d’arrodonir la festa.

El tècnic de la Catedral, Gustau Torres, va explica que s’havien guardat aquesta sorpresa fins al final i que va ser molt «ben rebuda» per part de la gent que va assistir a les campanades. Només el tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, ho havia deixat caure a les xarxes socials. «A tothom qui hi vulgui anar, aquest any els rebrà una gironina ben especial, que viu de fa molt de temps a les parets de la Catedral», va escriure. La Bruixa «va preparar a la gent per les campanades», diu Torres, qui també afirma que la gent «va abaixar la veu» quan va sortir per la finestra i «va estar molt atenta» durant l’estona que va parlar.

Megafonia, però sense festa

Quan es va donar la benvinguda a l’any 2023, ara fa un any, els assistents que es van concentrar a les escales de la Catedral es van quedar sense escoltar les campanades. Sí que ho van fer els que eren a la plaça dels Apòstols. Tot això, perquè amb l’arribada de la pandèmia l’Ajuntament va deixar de posar els altaveus. Això va provocar una gran indignació entre els assistents i, per aquest motiu, per donar el tret de sortida al 2024, el consistori va recuperar els altaveus per garantir que la gent pogués sentir les campanades.

Se’n van posar a la plaça dels Apòstols i a la façana de la Catedral. Els assistents al voltant de l’edifici no van tenir problemes per escoltar les campanades, va assegura Gustau Torres. A més, va afirma que estava «a petar» de gent, més que en anys anteriors. Ho confirmen també alguns dels gironins o visitants que van acudir a la Catedral per donar l’entrada al 2024.

Tanmateix, alguns dels assistents van quedar amb ganes de festa. Abans de l’esclat de la pandèmia, l’Ajuntament organitzava un concert de Cap d’Any a la plaça de Sant Domènec un cop finalitzades les campanades. Però tot i que es van recuperar els altaveus per donar la benvinguda a l’any 2024, no es va fer aquest concert. Sergi Font va explicar fa unes setmanes que es va decidir no programar res «per motius de seguretat».

Alguns dels assistents a les campanades van dir que després de l’acte no es podia anar a cap lloc per fer una mica de festa. Això va provocar una «indignació general» i, fins i tot, alguns dels presents es pensaven que després hi hauria un concert. L’únic que es va fer, aprofitant els altaveus, va ser posar unes quantes cançons, tot i que a un quart d’una de la matinada ja s’havia acabat tot.