L’emblemàtic The River de Girona tanca després d’una vintena d’anys

El propietari, Miquel Darnés, explica que el local havia «caigut en picat» com a pub

L’establiment, que porta el nom d’una cançó de Bruce Springsteen, va ser visitat per Mark Zuckerberg i va aparèixer al programa «Joc de Cartes» de TV3

The River porta amb les persianes baixades des d'abans de Nadal.

The River porta amb les persianes baixades des d'abans de Nadal. / Aniol Resclosa

L’emblemàtic The River Cafè, ubicat a la plaça de Sant Feliu de Girona i a tocar de riu Onyar i l’església de Sant Feliu, tanca després de gairebé dinou anys. De fet, el local no ha obert cap dia en les últimes setmanes i des d’abans de Nadal té les persianes permanentment baixades. El fins ara propietari, Miquel Darnés, va confirmar a Diari de Girona que «s’ha acabat una etapa» i que l’establiment no reobrirà després de quasi dues dècades. Darnés traspassarà el local, tot i que no va explicar més detalls.

The River va obrir les portes el juliol de 2005 i fins a l’últim dia va funcionar com a cafeteria, restaurant i pub. «Els temps estan canviant molt», va explicar Darnés, que també va apuntar que, últimament, el local funcionava molt bé com a restaurant, però que ho havia deixat de fer com a pub. L’establiment funcionava durant «moltes hores» i «ha baixat en picat», va lamentar Darnés. Segons ell, ara a la gent li interessa un altre tipus de música més enllà del «rock and roll», gènere que sempre es podia escoltar al The River.

Un fan de Bruce Springsteen

Miquel Darnés, d’un estil molt peculiar i pràcticament sempre vestit amb un barret, mai ha amagat la seva passió per la música de Bruce Springsteen. Sovint es podien escoltar cançons seves al local. De fet, el nom de l’establiment és un homenatge al disc The River (i també a una cançó amb el mateix nom) que va publicar el cantant nord-americà. Era un nom molt oportú pel fet que l’establiment estigués a tocar del riu Onyar. La cançó parla de la depressió dels Estats Units als anys vuitanta i és més aviat trista. Un to que contrastava amb l’alegria i la diversió del local, decorat amb imatges de nord-america i del «Boss».

A part, alguns plats que servien estaven batejats amb noms de cançons de Bruce Springsteen. Entre d’altres, es podien menjar hamburgueses (amb noms de cançons com No Surrender o Born in the USA), amanides, entrepans o nachos, a més de diferents entrants o postres. De fet, les postres van tenir referència als indis, una altra de les grans passions de Darnés. L’establiment també oferia, amb el servei de pub, diferents cerveses, vins, còctels i combinats.

Visita de Mark Zuckerberg

El febrer de 2014 The River va tenir una visita molt especial. El creador de Facebook i propietari de Whatsapp, Mark Zuckerberg, es va deixar veure per Girona aprofitant la visita a Barcelona pel Mobile World Congress, tal comva publicar en exclusiva aquest diari. Zuckerberg i la seva dona, Priscilla Chan, van escollir la terrassa del local propietat de Miquel Darnés per prendre uns nachos i uns nuggets després de passar la nit a l’hotel Llegendes. El creador de Facebook va declinar fer-se fotos amb la gent encuriosida que s’hi apropava i anava amb dos membres de seguretat que barraven el pas a la gent.

Mark Zuckerberg a la terrassa del The River.

Mark Zuckerberg a la terrassa del The River. / Aniol Resclosa

El local també va aparèixer, l’any 2020, al programa de TV3 «Joc de Cartes» presentat per Marc Ribas. Va competir contra els restaurants de Figueres, Cap de Pota i El Pati, i també el restaurant Si No Fos de Girona, que es va imposar. Curiosament, dos d’aquests establiments ja estan tancats: el Cap de Pota va anunciar que baixava la persiana poc abans de l’emissió del programa el setembre de 2020, mentre que ara ho ha fet The River.

Subscriu-te per seguir llegint