Girona rentarà la cara dels aparcaments d’Emili Grahit i de Miquel de Palol

Entrada a l'aparcament del carrer Emili Grahit, on s'hi actuarà aviat.

Entrada a l'aparcament del carrer Emili Grahit, on s'hi actuarà aviat. / Aniol Resclosa

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Els aparcaments municipals del carrer Emili Grahit i de la plaça Miquel de Palol de Girona s’adequaran i modernitzaran i l‘Ajuntament, per mitjà de TMG, els hi farà un rentat d’imatge. Són els dos estacionaments que l’Ajuntament va decidir remunicipalitzar i revertir la concessió a l’empresa, fa uns mesos, després de la fallida de la concessionària, Aparcaments de Girona 2003 SL, que va presentar concurs de creditors l’any 2016.

De moment, els treballs començaran amb la instal·lació situada a sota del carrer Emili Grahit, a tocar de la biblioteca Carles Rahola. L’Ajuntament considera que els sistemes de control i gestió de l’aparcament d’Emili Grahit presenten «múltiples mancances, causades per obsolescència tecnològica i haver arribat al final de la vida útil dels equipaments per desgast»

Per aquest motiu, ha iniciat els tràmits per tal de renovar tot el sistema. S’automatitzaran tots els processos de gestió i cobrament amb rotació ininterrompuda 24 hores x 365 dies l’any. Fins ara, l’estat actual dels equipaments obligava a la realització de tasques manual. Per exemple, la del cobrament o l’obertura de barreres per part del personal de suport de l’equipament, fet que limitava el servei en horari nocturn i de cap de setmana. 

Les actuacions a Emili Grahit

Amb l’actuació, que s’estima que tindrà un cost d’uns 120.000 euros es permetran els abonaments i la rotació de vehicles les 24 hores i els 365 dies de l’any. També es garantirà la interacció a través d’interfonia amb centre de control i servei de guàrdia sempre actiu i la possibilitat de gestió centralitzada, en remot. A més a més, es podrà gestionar la recàrrega de vehicles elèctrics ja que TMG té previst instal·lar nou carregadors en aquest aparcament durant el primer semestre 2024. Una altra actuació inclourà el sistema de guiatge per a vehicles, ja que TMG té previst instal·lar-ho al 2024. Finalment, amb una aplicació de telefonia permetrà reservar places en línia amb pagament segur mitjançant targeta de crèdit.

L’aparcament té 326 places d’estacionament distribuïdes en tres plantes diferents. La tercera planta s’utilitza en moments puntuals d’alta demanda, restant tancada la resta de temps per estalvi energètic.

Les actuacions al sector Güell

En relació a l’aparcament de la plaça Miquel de Palol, al sector Devesa- Güell, es completaran els equipament actuals amb la reobertura de l’accés d’entrada per a vehicles pel carrer Prudenci Bertrana i l’accés de sortida per a vehicles pel Carrer Pau Casals. Ambdós estan tancats des de fa temps. 

En canvi, l’accés a tocar de la tirolina (davant pastisseria Armengol) està dissenyat com a entrada ja que abans el carrer era de doble sentit. Per tant, seguirà tancat. Hi haurà dos accessos d’entrada i dos de sortida resultant i es considera que seran suficients. A més a més, s’instal·laran dos nous caixers, un a cada escala d’accés a peu i dos nous sistemes integrats d’accés per a vianants. De la mateixa manera, TMG té previst instal·lar sis carregadors per a vehicles elèctrics en aquest aparcament al primer semestre 2024. 

De la mateixa manera, està previst instal·lar un sistema de guiatge per a vehicles a l’aparcament durant el 2024 i es millora el sistema de videovigilància. La inversió per completar el sistema de l’aparcament de Plaça Miquel de Palol es realitzarà durant el primer semestre d’aquest any. Aquest aparcament, que ocupa tot el subsòl de les places de Miquel de Palol i Prudenci Bertrana té 216 places en un sol nivell.

Un dels accessos que reobrirà a l'aparcament del Güell.

Un dels accessos que reobrirà a l'aparcament del Güell. / Aniol Resclosa

La lletra «P»

En els dos equipaments, està previst substituir les lletres «p» de «pàrquing» que hi ha a la via pública durant el primer semestre de 2024.

Durant els primers mesos de gestió municipal, el consistori va analitzar els serveis que ofereixen els dos aparcaments i quines són les necessitats dels clients de la zona. A més a més, va demanar assessorament a l’Ajuntament de Reus per intercanviar coneixements i experiències en la gestió d’aparcaments públics que van signar les dues administracions.

Subscriu-te per seguir llegint