Arcadi Pla es posiciona per fer les obres de la Casa de la Tecnologia de Girona

L’objectiu de les reformes es convertir l’actual Xalet Soler, amb la primera fase dels treballs que començaran en les pròximes setmanes

Dues empreses han presentat oferta per fer els treballs i Arcadi Pla SA l’ha fet d’1.321.144,93 euros

El Xalet Soler vist des del carrer Barcelona.

El Xalet Soler vist des del carrer Barcelona. / Aniol Resclosa

Josep Coll

Josep Coll

Arcadi Pla SA és la companyia que té més números per dur a terme les obres de remodelació i ampliació del Xalet Soler i convertir-lo en la Casa de la Tecnologia de Girona. Han estat dues empreses que s’han presentat en el concurs públic de l’Ajuntament de Girona, Arcadi Pla SA i Artífex Infraestructuras SLU. Tot i que encara no s’han adjudicat els treballs, l’Ajuntament ja ha proposat a la primera per fer-los i, si tot segueix el seu transcurs, començaran en les pròximes setmanes

El preu de sortida de la licitació era d’1.406.970,11, mentre que aquesta empresa va presentar una oferta d’1.321.144,93 euros i la Mesa de contractació va avaluar-la amb 100 punts. Per altra banda, Artífex Infreastructuras SLU va presentar una oferta lleugerament superior, d’1.370.806,70 euros, i va ser avaluada amb 88,278 punts. El projecte compte amb una subvenció de 683.780,61 euros per part dels Fons Next Generation i de 350.000 euros per part de la Diputació (la resta els posa l’Ajuntament). 

El Xalet Soler està ubicat als números 155 i 157 del carrer Barcelona i queda entre els carrers del Riu Segre i de Valentí Fargnoli. Un cop fetes les reformes pertinents, l’espai també inclourà el Museu de les Matemàtiques, un laboratori d’innovació social i disposarà d’un espai dedicat a usos educatius i comunitaris.

Primera fase

En tot cas, quan es formalitzi el contracte, l’empresa adjudicatària farà la primera fase del projecte de reforma de l’immoble i tindrà un any per dur-la a terme. En la primera fase es reformarà l’edifici principal i s’hi instal·laran els elements necessaris per fer-lo accessible per a tothom. En aquest sentit, les escales com els ascensors i lavabos accessibles es construiran en un lateral de l’edifici per guanyar espai i comoditat.

Del xalet original se’n conservarà l’estructura exterior, la façana, i elements d’interès i d’ofici, com per exemple els balcons i terrasses, els objectes de ferro forjat o ceràmica, així com la xemeneia de la planta principal. També es respectaran les quatre plantes actuals, que tindran un total de 732 metres quadrats de superfície útil i 974 metres quadrats de superfície construïda. Així mateix es preveu que el pati exterior sigui obert a la ciutadania.

A més, el projecte s’ha redactat amb criteris d’eficiència energètica i ambiental, per tal d’arribar a un consum d’energia gairebé zero. Entre d’altres, l’edifici comptarà amb plaques solars i un sistema de climatització per terra radiant amb producció de calor per energia geotèrmica. La il·luminació interior també serà eficient gràcies a l’aprofitament de la llum natural i a la instal·lació de lluminàries de LED i de detectors de presència en espais d’ús ocasional.

Per altra banda, en la segona fase, encara sense data d’execució, s’aixecarà una sala polivalent annexa. Aquesta, tindrà un cost al voltant dels 260.000 euros. El projecte va ser anunciat a principis de l’any 2019, però ha patit diferents entrebancs pel camí. De fet, durant la primavera de 2022 es va dir que s’inauguraria abans d’acabar el 2023. El retard en l’obertura també ha anat fent que l’edifici s’anés deteriorant de mica en mica, al mateix temps que l’Ajuntament ha hagut de fer alguns ajustos quant al pressupost.

Subscriu-te per seguir llegint