El Cartañà deixarà de ser seu de l’Ermessenda i tots els alumnes aniran en barracons

L'Ajuntament de Girona i la Generalitat diuen que no tenen competències per renovar el conveni de lloguer de prop d’uns 100.000 € per seguir a l'edifici

En una llarga reunió, les famílies defensen que amb voluntat política es pot trobar una solució per seguir a l'equipament del Bisbat

Famílies del Cartañà s’organitzen per mobilitzar-se contra el canvi de seu de l'Ermessenda

Educació sobre el Cartañà: "Una sola seu facilita les activitats escolars i la cohesió de centre"

L'edifici  Cartañà, a tocar de la part baixa de Pericot.

L'edifici Cartañà, a tocar de la part baixa de Pericot. / Marc Martí

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona i El Departament d’Educació no tenen competències per renovar el contracte de lloguer al Bisbat que permet que prop d’uns 150 alumnes de l’institut Ermessenda faci classe a l’edifici Casal Bisbe Cartañà. Això, és el que, si més no, van exposar ahir al vespre el delegat territorial, Adam Manyé, i la regidora Queralt Vila, en una llarga reunió amb les famílies de l’institut Ermessenda que té les aules entre aquest edifici i uns barracons a la zona de Palau coneguda com Can Prunell, a tocar del polígon Mas Gri.

El lloguer anual de l’equipament és de quasi 100.000 euros i el contracte, que era per deu anys, acaba aquest curs. Pel curs vinent, la idea del Departament i de l’Ajuntament és que tots els alumnes del Cartañà, vagin a Can Prunell, on s’hi posarien més mòduls prefabricats. Hi ha 2,5 quilòmetres de distància.

Compromís del govern

A la reunió, les famílies van reclamar que es trobi alguna solució per quedar-se al Cartañà i defensen que amb voluntat política és possible seguir a l’edifici del Bisbat. El representant del govern català s’hauria compromès a parlar amb la conselleria per mirar si la petició és factible.

  El conveni entre l’Ajuntament i el Bisbat és d’una dècada però pel mig s’havia d’inaugurar l’edifici del centre educatiu a l’antiga nau de l’empresa Simon, a la carretera Barcelona. Allà és on havien d’anar entrant els alumnes progressivament mentre abandonaven les aules del Cartañà. Altres alumnes estaven, i estan, en barracons al solar del sector de Can Prunell de Palau, a tocar de l’escola Bosc de la Pabordia. Però, les obres a l’antiga Simon per adaptar-la com a centre educatiu, no han ni començat. 

L’Ajuntament ha pagat uns 800.000 euros al Bisbat, en deu anys. Al conveni es van establir els pagaments. El primer any serien 1.500 euros al mes, el segon serien 2.000 euros i el tercer, 4.500 euros. A partir d’aleshores, 6.000 euros mensuals. Això suma uns 600.000 euros. S’hi havia d’afegir l’IVA (126.000 euros més) i a partir del quart any, els increments de l’IPC. L’any 2017, van ser de 87.120 euros.

L’actual regidora d’Educació, Queralt Vila, va explicar, fa uns mesos en un ple, que estaven treballant amb la Generalitat sobre l’assumpte. Va indicar que encara no hi havia cap calendari per les obres a l’antiga nau I aleshores ja va apuntar: «Estudiem alternatives per no pagar el lloguer o buscarem alternatives a aquest lloguer».