Astrid21, 35 anys treballant per a les persones amb síndrome de Down

Amb seu a Girona, l’entitat atén a 335 persones, també usuaris amb discapacitat intel·lectual i diversitat funcional

Enguany es faran obres d’ampliació a les instal·lacions, amb una ala de 250m2

Usuaris de la Fundació Astrid21 celebrant el 30è aniversari de l’entitat, en una imatge d’arxiu.

Usuaris de la Fundació Astrid21 celebrant el 30è aniversari de l’entitat, en una imatge d’arxiu. / DdG

DdG

La Fundació Astrid21 fa 35 anys. Constituïda el 18 de febrer de 1989 com a associació i el 14 de setembre de 1992 com a Fundació, fa 35 anys que treballa per a millorar la qualitat de vida i garantir la inclusió social i laboral de les persones amb síndrome de Down, discapacitat intel·lectual i diversitat funcional a la societat. Amb seu a Girona, actualment atén a un total de 335 persones de la mà de 20 professionals. 

L’entitat ha previst diversos actes per a commemorar el seu 35è aniversari. El primer acte programat a l’agenda serà la tradicional Festa d’Estiu, on els usuaris, juntament amb els seus familiars, els membres del patronat i l’equip docent, celebraran l’arribada de l’estiu amb una diada festiva. També s’ha programat un sopar solidari, que tindrà lloc el 27 de setembre a la Finca Mas Batlle de Girona, on esperen comptar amb «la presència de gran part de l’empresariat gironí, que sempre ens ha mostrat el seu suport», a més d’autoritats i usuaris que «amb voluntat, dedicació i molta constància han superat dia a dia les seves limitacions i les barreres socials imposades per a arribar a ser persones fortes i apoderades amb capacitats diverses».

La directora de l’entitat, Sandra Fernández, posa en valor la feina feta, però sobretot la que es fa en l’actualitat i la de futur: «Ens queda molt camí per recórrer, però cada any que passa ens fa més forts i ens encoratja a no defallir» i destaca que «la nostra és una carrera de fons i la meta ara ens la marquem nosaltres, les limitacions formen part d’un passat que cada dia queda més lluny». La Fundació Astrid21 també compta amb un patronat format per onze persones, tots familiars de persones ateses.

Necessitats presents i futures

Al llarg d’aquest 2024 està previst que s’iniciïn les obres d’ampliació de les instal·lacions (situades al carrer Riera de Mus, número 1), on s’hi construirà una ala addicional que comptarà amb 250 m2 més de superfície per a donar resposta a les necessitats presents i futures dels usuaris.

Des de la Fundació Astrid21 treballen diferents àrees. D’una banda, la formació, un servei que dona suport als infants amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals d’entre 0 i 8 anys i a les seves famílies amb l’objectiu de millorar i potenciar el seu desenvolupament, també escolar (fins als 18 anys) i, després, de capacitació laboral. A nivell laboral, acompanyen als usuaris en la inserció laboral. A nivell ocupacional, ofereixen un servei de teràpia ocupacional «centrat en la persona». També promouen la convivència entre les persones ateses i estudiants de la Universitat de Girona, donen suport a l’autonomia a la llar i els ofereixen atenció psicològica.