Jutgen un acusat que afronta 8 anys de presó per abusar d'una companya de feina mentre dormia beguda a Girona

El processat intenta justificar uns missatges reconeixent els fets i demanant perdó: "Només ens vam fer un petó"

D'esquenes, l'acusat d'abusar sexualment d'una companya de feina a Girona. Foto del judici a l'Audiència

D'esquenes, l'acusat d'abusar sexualment d'una companya de feina a Girona. Foto del judici a l'Audiència / Marina López

Marina López / ACN

Marina López / ACN

L'Audiència ha jutjat un acusat que afronta 8 anys de presó per abusar d'una companya de feina quan dormia "sense consciència del que passava al voltant" afectada pel consum d'alcohol. Les acusacions sostenen que els fets van passar al pis de la dona, a Girona, la nit del 10 a l'11 de gener del 2021. Després d'un dinar, la víctima es va estirar al sofà perquè es trobava malament. Una estona més tard, segons ha explicat, es va despertar al llit, amb el processat fent-li tocaments. L'acusat ho nega i afirma que l'únic que va passar és que, quan traslladava la dona del sofà al llit, es van fer un petó. Segons ell, per això li va demanar disculpes per Whatsapp, amb expressions com "no puc perdonar-me a mi mateix" o "ho he espatllat tot".

L'acusat i la víctima eren companys de feina en una empresa de transport sanitari i, segons han explicat els dos al judici, havien mantingut una relació sentimental breu l'any 2019. Va durar entre dos i tres mesos i, després de la ruptura, van mantenir una relació laboral i d'amistat.

Va ser en aquest context que el processat va ser un dels convidats a un dinar que la víctima va organitzar a casa seva amb altres companys de feina el 10 de gener del 2021. Al judici, que s'ha fet aquest dilluns a la secció quarta de l'Audiència de Girona, tant la dona com el processat i els altres assistents a l'àpat han explicat que hi va haver "molt d'alcohol" durant el dinar. Els altres comensals van anar marxant i, ja cap al vespre, l'amfitriona es va començar a sentir marejada i indisposada i va decidir estirar-se al sofà.

Quan tothom havia marxat, van quedar al pis acusat i víctima. La dona ha relatat que, després de tombar-se al sofà, només recorda haver vomitat en algun moment i ja recuperar parcialment la consciència estant al llit i sense pantalons. Segons ha exposat al judici, va notar com el processat li havia feia tocaments tant als genitals com als pits. "Em vaig començar a moure, li vaig dir que me n'havia adonat i que marxés. El següent que vaig sentir va ser la porta", ha declarat.

La víctima ha exposat que tant durant la matinada com l'endemà al matí, es va creuar missatges per Whatsapp amb el processat acusant-lo l'haver-la violat: "Em va dir que sí". Els missatges estan aportats a la causa. A més, abans de denunciar-lo als Mossos d'Esquadra, també va contactar amb els altres convidats al dinar i el seu cap de la feina i els va explicar el que havia passat i que no podia anar a treballar.

Explicació dels missatges

Al judici, el processat ha declarat en últim lloc, ha negat les acusacions i ha donat una justificació alternativa als missatges de Whatsapp. Segons la seva versió, tot i que "aparentment" pugui semblar al revés per la corpulència física i per la diferència d'edat, ell tenia una relació "de dependència i submissió" cap a la víctima. Tenint en compte això, ha afirmat que solia respondre als "exabruptes" o "acusacions" de la dona d'una manera "passiva", donant-li la raó i esperant que "se li passés" per poder-ne parlar.

Justifica així, per exemple, que li respongués "fes el que hagis de fer, m'ho mereixo" a un missatge on la víctima li deia que estava amb els Mossos d'Esquadra, que allò havia estat una violació i que el denunciava. També dona la mateixa explicació als altres whatsapp que li va enviar a la víctima demanant-li disculpes. "Sento tant el que vaig fer. Res tornarà a ser igual, ho he espatllat tot", "Encara no em puc creure el que vaig fer, com vaig poder caure tan baix. No vull que em perdonis, jo mai ho faré. Espero i desitjo que m'oblidis, m'esborris de la teva memòria i així potser ja no et pugui fer més mal. Estic tan decebut de mi mateix, no puc viure amb aquesta vergonya" i "Ho sento. L'alcohol pot ser un atenuant però no tinc perdó", són els altres missatges que li va enviar i que estan recollits a la causa.

Segons la versió del processat, se sentia "culpable" perquè havia "creuat un límit" establert entre els dos després de trencar la relació i acordant que esquivarien situacions "de risc" com ara beure alcohol per evitar que hi hagués contacte físic. L'acusat assegura que aquella nit la víctima va vomitar quan estava al sofà i que ell va decidir portar-la al llit perquè estigués més còmode i segura. Durant el trajecte, diu que la dona li va fer un petó i ell li va tornar. "És això el que no hauria d'haver passat i era incorrecte", ha argumentat.

La fiscalia i l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, acusen el processat d'un delicte d'abús sexual amb l'agreujant de parentiu i demanen una pena de 8 anys de presó. Als informes han apuntat que tots els testimonis apuntalen el relat de la víctima i que, a més, les forenses han subratllat que pateix un trastorn d'estrès posttraumàtic arran dels fets i que continua estant en tractament psiquiàtric.

La defensa demana l'absolució i el judici ha quedat vist per a sentència.