Una conferència i un concert per celebrar 450 anys de la campana Beneta de la Catedral de Girona

Fa dècades que no sona de forma manual i el pròxim dijous es podrà escoltar des de diversos punts de la ciutat

La campana Beneta de la Catedral de Girona.

La campana Beneta de la Catedral de Girona. / DdG

Josep Coll

Josep Coll

El Capítol de la Catedral de Girona i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya han preparat per a la pròxima setmana un parell d’activitats per celebrar els 450 anys de la campana Beneta de la Catedral. 

La primera activitat, que es farà dimecres 20 de març (18 hores) a la Catedral, serà una conferència sobre la Beneta i les altres campanes de la seu a càrrec del campanòleg i secretari de la confraria, Blai Ciurana i Abellí.

L’endemà, dijous 21 de març (19:30 hores) es realitzarà un concert de campanes al campanar de la Catedral a càrrec de cinc membres de la confraria. Per primer cop des de fa dècades es tocaran les campanes de manera manual, anul·lant el sistema electrificat i instal·lant un sistema de cordes lligades als batalls, a la manera dels antics campaners. El concert es podrà escoltar des de diferents punts de la ciutat, però l’organització recomana fer-ho des de la plaça dels Apòstols, la plaça dels Lledoners o la muralla.

La campana Beneta va ser beneïda i dedicada a Santa Maria i a Sant Benet el 21 de març de 1574. La campana té un diàmetre d’1,90 centímetres i pesa 4.800 quilos. Això l’ha convertit en la més grossa de les comarques gironines i la cinquena de Catalunya.