La Fira Comarcal de Primavera de Campllong arriba a la 40a edició reivindicant l'agricultura i el sector primari

El certamen, que se celebrarà entre el 5 i el 7 d'abril, tornarà a acollir el concurs morfològic de burro català

Una imatge d'arxiu de la fira de Campllong.

Una imatge d'arxiu de la fira de Campllong. / Marc Martí

Redacció

Redacció

La Fira Comarcal de Primavera de Campllong arriba a la 40a edició reivindicant el valor de l'agricultura i el sector primari. El certamen, que se celebrarà entre el 5 i el 7 d'abril, tornarà a convertir el municipi en l'epicentre del món rural gironí. Entre les novetats, aquest any la fira tornarà a acollir el concurs morfològic de burro català el dissabte, i com cada any, el de vaques de raça frisona el diumenge. Per commemorar l'aniversari, es farà una exposició que repassarà les quatre dècades d'història. Durant el cap de setmana, la Fira de Primavera ofereix un programa d'activitats que combina demostracions de feines vinculades al camp amb exhibicions diverses, estands comercials, parades d'artesania i concursos. Aquest 2024, també fent especial incidència a la situació climàtica.

Entre el 5 i el 7 d'abril, Campllong tornarà a convertir-se en l'aparador del món agrícola i comercial de les comarques gironines. Agricultura, ramaderia, maquinària, serveis, alimentació, indústria, tecnologia, jardineria, construcció, artesania, motor... Tots els sectors tornaran a tenir presència al certamen, que ocuparà més de 40.000 metres quadrats. El certamen també vol posar en relleu la importància que tenen l'agricultura i la ramaderia. "El sector primari és estratègic per al país", subratlla l'alcalde. "I la fira també ens permet demostrar, i ensenyar a tots aquells qui ens visitin, que la pagesia és necessària per al nostre dia a dia", afegeix Freixas.

A més, la Fira Comarcal de Primavera celebra quatre dècades. El certamen va néixer el 1982 i des d'aleshores s'ha celebrat anualment exceptuant les edicions del 2020 i el 2021 (que es van haver de suspendre arran de la pandèmia). Per commemorar l'aniversari es farà l'exposició "N'hem fet 40!", un recull fotogràfic que, com explica l'alcalde, Lluís Freixas, vol mostrar com al llarg dels anys "la fira s'ha convertit en un èxit col·lectiu de Campllong".

El certamen manté la fórmula de combinar progrés i tradició a través de concursos, exhibicions, demostracions, estands empresarials i activitats diverses. Entre els clàssics, la Fira de Primavera tornarà a acollir la 27a trobada de tractors antics (de l'any 1965 en enrere), el concurs de gos d'atura català o una exhibició de batre com es feia abans. Un dels plats forts de la fira seran, novament, els concursos morfològics. Perquè aquest 2024 n'hi haurà dos. Al de vaques de raça frisona que se celebra anualment -i que l'any passat es va fer a nivell català- aquest any s'hi sumarà el 14è concurs morfològic de burro català.

Un centenar d'expositors i més de 50 activitats

La fira comptarà amb un centenar d'expositors, una trentena d'activitats i una vintena de mostres i exposicions. Entre aquestes, el 25è concurs de paletes, una exhibició de tallar troncs, el 19è concurs de pintura ràpida, una trobada de puntaires, el 9è torneig de bitlles catalanes, l'actuació de la colla gegantera, un outlet d'antiguitats, el 16è concurs de ratafia i la 32a mostra de productes artesans i d'alimentació.

El programa per a aquest 2023 també incorpora novetats. Dissabte a la tarda es faran jocs de cucanya amb cavall i, al llarg del cap de setmana, les famílies de la nova escola de Campllong organitzaran una mini fira amb parades i tallers (de planter d'enciam i herbes aromàtiques).

A més, la Fira de Primavera tornarà a acollir una exhibició d'agility i una altra de gossos policia (amb les unitats canines de Girona, Lloret, Sant Feliu de Guíxols i Caldes de Malavella). També es podrà veure una exhibició de doma natural i una altra de volteig de competició.

Conscienciació climàtica

Aquest any, la fira també farà incidència amb la situació climàtica -marcada per la sequera- i la necessitat d'avançar cap a energies sostenibles. Per això, a la part comercial hi haurà estands de renovables, de models de reutilització de l'aigua i les institucions disposaran d'un espai per conscienciar sobre la importància del reciclatge. A més, i també com una altra novetat, diumenge al matí es farà un escape room al carrer -per tot el recinte de la fira- centrat en el medi ambient i la sostenibilitat.

Cargols i jornada tècnica

Parlar de Campllong és parlar de cargols. I per això, dins la carpa on hi haurà el bar-menjador (i on s'oferiran esmorzars, dinars i berenars) s'oferirà als visitants poder complementar el menú de migdia amb una llauna de cargols.

Abans del cap de setmana, la fira ja escalfarà motors el divendres 5 d'abril amb la celebració de la jornada tècnica ramadera. La d'aquest 2024 acollirà tres ponències. La primera, dedicada a la identificació electrònica i la monitorització de les explotacions; la segona, centrada en el Pla sanitari integral, i la tercera, destinada a Sistema integral de gestió d'explotacions (SIGE).

Organitzada per l'Ajuntament i l'Associació de Fires i Festes de Campllong, la Fira Comarcal de Primavera compta amb la col·laboració d'empreses, entitats i voluntaris. L'horari del certamen serà de deu del matí a vuit del vespre, i amb l'entrada també se'n regalarà una altra per visitar el Museu d'Eines Antigues del Camp i Oficis Tradicionals de Campllong. L'any passat la fira va rebre 33.000 visitants.