Entitats ecologistes de l'aigua convoquen una manifestació unitària a Girona

Moviments socials i ambientals adverteixen que les restriccions afavoreixen l'economia però són "la mort dels rius"

Presentació de la manifestació unitària en defensa dels rius, al costat del Ter al seu pas per Girona

Presentació de la manifestació unitària en defensa dels rius, al costat del Ter al seu pas per Girona / Marina López

Marina López / ACN

Marina López / ACN

Moviments socials i ambientals d'arreu de Catalunya han convocat, per al 6 d'abril, una "gran manifestació unitària" a Girona en defensa dels rius i per denunciar la "mala gestió" de l'aigua. Les entitats remarquen que la restriccions adoptades pel Govern arran de la sequera afavoreixen un model econòmic que no s'adapta als recursos hídrics disponibles i que la conseqüència serà "la mort dels rius": "Mentre les reserves d'aigua baixen, la demanda dels principals sectors econòmics no s'ha reduït i això deixa els rius secs".

Les entitats posen el focus en el turisme i l'agroindústria intensiva. Per això, fan una crida a la participació a la mobilització que començarà a les 11.45 a l'estació, d'on sortirà una columna fins a la seu del Govern.

Sota el lema 'Defensem els rius i el territori: l'aigua per a la vida, no per al negoci', entitats ecologistes han organitzat una mobilització unitària per denunciar la gestió que el Govern està fent la sequera i advertir de les conseqüències nefastes que tindrà per als rius i per als ecosistemes fluvials. Aigua és Vida, Ecologistes de Catalunya, el Grup de Defensa del Ter, l'Associació de Naturalistes de Girona, SOS Costa Brava, Iaeden i Rebel·lió o Extinció fan una crida a la participació per reclamar un canvi "radical" en el model de gestió de l'aigua.

Arribats de diferents punts del país en tren o en bus, la previsió és que els manifestants es trobin el 6 d'abril a les 11.45 del matí a l'estació de Girona. Des d'allà, sortirà una columna fins a la seu de la Generalitat, a la plaça Pompeu Fabra. Al migdia, hi haurà les intervencions de les entitats convocants i, en acabat, una palanganada al Pont de Pedra, per reclamar més aigua per als rius. A la tarda, serà el moment més de debat, amb una taula rodona sobre la sequera i una cloenda "més festiva" amb actuacions musicals.

Les entitats han presentat aquest dimecres la mobilització al costat del riu Ter, al seu pas per la ciutat, i han desgranat els motius principals sobre els quals pivota la protesta: la mala gestió de l'aigua, la política agroramadera, el turisme i la "morta planificada dels rius". Els moviments socials i ambientals adverteixen que "la sobreexplotació" que pateixen rius com el Ter i la Muga "no pot continuar" i denuncien que les mesures adoptades pel Govern per fer front a la sequera prioritzen l'economia en detriment de la supervivència dels ecosistemes fluvials.

El president d'Aigua és Vida Girona, Pau Masramon, el portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona, Raúl Domínguez, i la membre de Rebel·lió i Extinció Girona, Ariadna Peralta, han remarcat que "cal reduir la demanda" perquè les sequeres seran "cada vegada més freqüents" i l'activitat no està adaptada als recursos hídrics reals del territori. En aquest sentit, posen el focus sobretot en el turisme i en l'agroindústria intensiva: "Necessitem un canvi de rumb en la política de Catalunya".

Les entitats sostenen que, a les portes de l'estiu, el sector turístic "intenta fer veure que no passa res" i continua apostant per una campanya de plena normalitat i amb afluència massiva de visitants: "Busquen evitar que el visitant sigui conscient de la greu crisi d'aigua que patim a través de la compra de dessaladores o demanant transvasaments per no tenir buides les piscines. És molt greu l'actitud el sector, que vol mantenir el ritme malgrat afrontem un estiu amb només el 16% de les reserves d'aigua". També acusen el sector de ser una "privilegiats" perquè el seu consum hídric no es comptabilitza apart i, per tant, "no s'hi apliquen les mateixes restriccions que a la resta".

Els moviments socials i ambientals també lamenten que "l'actual sistema ramader basat en l'exportació de porcí provoca que més de la meitat dels municipis de Catalunya no puguin beure l'aigua que tenen a poble per la contaminació de nitrats i hagin d'anar-la a buscar a les conques fluvials", afegint més pressió als rius. Per això, insten a "revertir el sistema agroramader actual" apostant per un model sostenible i plantejat amb criteris de justícia social.

Finalment, remarquen que el decret de sequera implica la "mort programada" dels rius Muga i Ter: "Es preveuen reduccions de cabal del 96% i el 86% respectivament, i això és una sentència per a la flora i la fauna". Les entitats alerten que s'està incomplint sistemàticament el cabal ecològic i que això encara "anirà a pitjor", amb trams de rius "secs" i "basses desconnectades".

Les entitats també demanen no abaixar la guàrdia tot i la pluja dels darrers dies i adverteixen que, en el context de canvi climàtic, les sequeres se sovintejaran i que cal replantejar el sistema tenint-ho en compte.