Precursores

Ada Lovelace: científica, poetessa i analista metafísica

Ada Lovelace és una figura pionera en la història de la programació informàtica i el llenguatge màquina. La seva visió i les seves contribucions tècniques van establir les bases per a la informàtica moderna, i la seva influència ha sigut crucial per donar visibilitat a les dones en STEM. 

Ada Lovelace

Ada Lovelace

La filla de Lord Byron és una figura tan enigmàtica com sublim, d’aquelles que passen per la història gairebé sense pena ni glòria havent sigut una figura crucial per a la humanitat. I és que la computació tal com la coneixem no hauria sigut el mateix sense les seves rellevants aportacions al llenguatge màquina, a la programació informàtica i a la matemàtica en general. Si avui dia donem per feta la intel·ligència artificial, qui ja l’entreveia amb gran magnificència fa més de 120 anys era ella.

I és que la seva passió per les matemàtiques i la seva habilitat per al raonament lògic van establir les bases per al desenvolupament de la programació moderna. A través del seu treball al costat de Charles Babbage en la màquina analítica, Ada Lovelace va ser la primera de comprendre el potencial de les computadores per anar més enllà de simples càlculs matemàtics, entreveient la seva capacitat per crear música, art i molt més. La seva visió pionera va establir les bases per al futur de la informàtica i el seu llegat perdura fins al dia d’avui.

La importància de la seva obra

La seva contribució més destacada va ser la creació del primer algoritme destinat a ser processat per una màquina, cosa que la converteix en la primera programadora de la història. Aquest algoritme, conegut com l’«Algoritme d’Ada», va establir les bases per al desenvolupament de la programació moderna i va demostrar que les computadores podien realitzar tasques més enllà dels simples càlculs matemàtics. A més, Ada Lovelace també va ser una defensora de la idea que les màquines podrien ser utilitzades per crear art i música, molt abans que això es convertís en una realitat. Les seves idees sobre la màquina i la seva capacitat per generar no només números, sinó també música i art, van anticipar conceptes fonamentals de la informàtica moderna.

Per això, la seva visió revolucionària i la seva passió per la informàtica la converteixen en una figura inspiradora i un referent per a les dones en el camp de la tecnologia. Lovelace va treballar en la traducció de les notes de Luigi Federico Menabrea sobre la Màquina Analítica i hi va afegir les seves pròpies observacions. Aquestes anotacions, especialment les relacionades amb el «Pla per a la Màquina Analítica», contenien algoritmes detallats dissenyats per ser executats per la màquina. Però, malgrat que la Màquina Analítica de Babbage mai es va construir, les idees d’Ada Lovelace van establir les bases per al desenvolupament posterior de la informàtica i la programació. El seu treball va influir en la programació de computadores al segle XX i continua sent una font d’inspiració per a les dones que busquen una carrera en STEM.

La figura d’Ada Lovelace ha sigut fonamental per donar visibilitat a les dones en els camps de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. La seva història inspiradora demostra que les dones tenen un paper important en el món de la tecnologia des dels seus inicis. El seu llegat ha servit com un recordatori que les dones han contribuït significativament a l’avenç de la tecnologia i que han de ser reconegudes i encoratjades en aquests camps.

El seu llegat: el primer programa de la història

El seu llegat perdura com un recordatori que el talent i la innovació no tenen gènere i que les dones han exercit un paper fonamental en el desenvolupament de la tecnologia que avui dia donem per descomptat. L’algoritme que va formular per calcular els números de Bernoulli, una sèrie de fraccions amb diferents aplicacions en matemàtiques, ha estat considerat per molts com el primer programa/algoritme de la història. Aquest èxit pioner va aplanar el camí per al desenvolupament posterior de la informàtica i la programació, marcant l’inici d’una era que ha transformat radicalment la forma en què vivim i treballem en l’actualitat. Ada Lovelace es destaca com una figura icònica que va demostrar que les dones són capaces de realitzar contribucions excel·lents en el camp de la tecnologia i la ciència, i la seva influència perdura com a inspiració per a les generacions futures.