La DGT es posa seriosa: 500 euros de multa per portar aquest aparell al vehicle

La Direcció General de Trànsit busca reforçar la seguretat viària i reduir en un 50% els accidents a les carreteres espanyoles

El radar de tram instal·lat a la C-65 a Cassà de la Selva, imatge d’arxiu.

El radar de tram instal·lat a la C-65 a Cassà de la Selva, imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

Carlos Jover

La seguretat viària és una de les màximes preocupacions de la Direcció General de Trànsit (DGT), encara que, complir les normes a la carretera és cosa de tots. L'any passat els accidents de trànsit van pujar un 5% més respecte a l'any anterior i des de la DGT s'ha marcat com a prioritat reduir el nombre de sinistres a les carreteres. La nova Llei de Trànsit que ha entrat en vigor aquest 2023 preveu multes més elevades per a aquells que no compleixin la normativa.

El mal estat del vehicle pot produir un accident mortal

Els conductors han de complir una sèrie d'obligacions a l'hora de conduir. Segons les dades de la DGT, un gran nombre de sinistres es produeixen pel mal estat del vehicle i per això, recorden la necessitat de portar el vehicle al dia en matèria de seguretat viària i amb això el que volen és que sempre estiguem atents a què les nostres llums funcionin correctament, els pneumàtics tinguin la pressió que els hi toca, els frens estiguin al dia... Una revisió a temps et pot salvar la vida a tu i als altres. La Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) també ha anat endurint les mesures amb el pas dels anys i tornant-se més estricta a l'hora de donar el vistiplau.

Però als elements del vehicle, també cal sumar-hi la necessitat que els conductors compleixin les lleis de trànsit. L'excés de velocitat és una de les causes principals quan parlem d'accidents de trànsit. Per això s'ha suprimit la norma de poder sobrepassar els 20 quilòmetres per hora per poder avançar a un altre vehicle en carreteres convencionals. La DGT també ha volgut recordar que està prohibit portar una sèrie d'aparells a la carretera.

Imatge del radar de Mont-ras bandalitzat.

Imatge del radar de Mont-ras bandalitzat. / Ajuntament de Mont-ras

La multa de 500 euros de la DGT per aquest aparell

El Servei de Trànsit recorda que l'ús de detectors de radars està prohibit als vehicles. Aquests aparells utilitzen un sistema de detecció en temps real que permet detectar la presència d'un radar, sigui fix, mòbil o de tram perquè els conductors frenin abans d'arribar, al moment just.

Fer servir aquest tipus de dispositius és il·legal i la infracció es multa amb 500 euros i la retirada de tres punts del carnet. La DGT recorda que només pel simple fet de portar-lo al vehicle ja suposa una infracció, encara que, no estigui en funcionament, per la qual cosa el millor és desfer-se'n.

Els radars estan col·locats per agafar i controlar els vehicles que incompleixen la normativa de velocitat

Tot i els advertiments per part de la DGT, els conductors continuen sense conscienciar-se de la importància de complir els límits de velocitat. Hi ha tres tipus de radars: mòbils, fixos i de tram. Segurament, aquests darrers són els més efectius a l'hora de controlar la velocitat dels conductors.