A propòsit de la intel·ligència dels polítics

Carles Serra Mayoral. palafrugell.

Fa dies, apareixia en aquest diari una columna signada pel sotsdirector d´Expansión, el senyor Martí Saballs, on criticava alguns ministres de Zapatero pel fet de ser gent sense estudis. Vull creure que es refereix a estudis superiors i que no els té per tan analfabets.

Estic d´acord amb vostè, Sr. Saballs, en la incapacitat del Govern per treure´ns d´aquesta crisi, si bé li he de dir que no han estat pas ells qui ens hi han ficat. També estic d´acord que la capacitació professional d´un polític és important; però no és imprescindible. D´entrada cal no confondre formació amb intel·ligència. Sovint no tenen res a veure. La feina del polític és governar i li posaré un exemple. Per projectar un poliesportiu, no calen polítics. Per això l´Administració ja té arquitectes. El polític és qui ha de decidir on i quan cal construir-lo, basant-se en les necessitats dels administrats, i en uns principis comuns a l´Administració, tant pels funcionaris com per ells mateixos, com l´economia, la eficàcia, la eficiència, etc? i per aquesta tasca no calen grans títols universitaris. Al polític per sobre de tot, cal exigir-li altres facultats. N´hi enumeraré unes quantes, per veure si li sonen. Els polítics han de tenir ideologia, vocació de servei al ciutadà, integritat, ètica, decència, humilitat, perseverància, honradesa, intuïció, sentit comú,? segueixo? El model de polític que voldria la gent de la seva òrbita, senyor Saballs, s´assembla més aviat a la figura d´un gerent. Gent amb estudis, gent preparada, com diu vostè, sí. Però preparada per obeir els mandats dels grans capitalistes, i no a aquells que els han designat com a representants seus. Vostès volen tecnòcrates sense ideologia; simples titelles d´aquells que ens han portat a l´actual situació.

Segurament menysprearà la meva opinió, per no tenir prou estudis. M´agradaria recordar-li, però, que aquells que ens han empès cap a la deriva econòmica - banquers irresponsables, neoliberals avariciosos, i empresaris sense escrúpols- en tenen molts d´estudis. De les virtuts abans exposades, més aviat en van mancats. A diferència d´ells, alguns hem fet de la decència i la integritat la nostra norma de vida. Potser si els polítics es dediquessin a estudiar aquestes «assignatures», no els estranyaria tant els paupèrrims percentatges de participació electoral. Per cert, no estaria de més que també en prenessin nota alguns empresaris. Gràcies per la seva atenció.

Avís per a ciclistes

Dídac palma borràs. girona.

Uso la bicicleta cada dia per desplaçar-me per Girona des de fa més de 2 anys, i estic content de veure com, encara que a poc a poc, l´ús d´aquest mitjà s´estén per la ciutat. Aquesta proliferació de bicicletes, però, ha fet que el robatori d´aquestes comenci a ser més que habitual. Fa un any me la van robar, pe­rò la vaig deixar tota la nit al carrer, i me´n puc fer el càrrec. Ahir, però, me la van tornar a robar, i no va ser a la matinada. Va ser en ple centre (final del carrer Ciutadans) i entre les 21.00 i les 24.00. I conec molta altra gent a la qual últimament els ha passat el mateix, en ple centre i a hores gens anormals. Avui he anat a denunciar, i m´han dit que aquest fet s´està repetint molt en els darrers mesos i comen­ça­ran a fer controls per detectar les bicicletes ro­bades. No sé quina és la solució: més patru­lles, més vigilància als pàrquings, control dels mercats ilegals... Què diuen que hem de fer mentrestant? Doncs tenir el número de regis­tre de la bicicleta per a quan calgui denunciar, i estar ben atents per si veiem algú amb ella córrer-li al darrere. Ah, i de moment no podem ni anar a sopar al centre en bicicleta.