Quan un polític crida a "no fer comèdia", cal escoltar-lo. Sap de què va la cosa. Sap el pa que s'hi dóna. Té experiència, pròpia i aliena. I si qui fa aquesta crida és gat vell en política i la formula de manera concloent i a tota la societat, raó de més per prestar-li tota l'atenció.

Des del seu privilegiat lloc d'observació -com a expresident de la Generalitat- i la maduresa de tota una vida dedicada la política, Jordi Pujol aixeca ara la veu per advertir que "s'ha acabat l'hora de fer comèdia o de tergiversar". "I això -afegeix- val per a tothom."

Que polítics, mitjans de comunicació, intel·lectuals, sindicats i patronal -als quals es dirigeix principalment- sovint "fan comèdia o tergiversen" la realitat i les intencions, és obvi. Però que ho digui -i els ho retregui- tan clarament qui ha estat ficat en aquest terreny i en primera fila durant dècades, té la seva cosa. No són paraules buides.

L'expresident Pujol fa una crida a deixar aquestes pràctiques en aquests moments de greu crisi i precisament per ajudar a superar-la. "Als polítics -diu- ara més que mai els està prohibida la frivolitat, o la instrumentalització partidista, o l'ànsia de quedar bé a qualsevol preu. Al món mediàtic i a l'intel·lectual, també", assenyala amb èmfasi. "El món mediàtic i l'intel·lectual també han de dir les coses pel seu nom; i no han d'ensabonar".

Deixar aquestes pràctiques de fer comèdia i de tergiversar "és una condició inexcusable -adverteix Pujol- per a la recuperació de l'equilibri pressupostari i la superació del risc de fallida"; com ho és per a la "recuperació de l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball".

Sense sinceritat i honestedat en la vida pública, els seus agents deixen de tenir crèdit, i la societat s'instal·la en la desconfiança paralitzant i destructiva. Aquest és el missatge de fons de les paraules de Jordi Pujol.

Encara que també en porten un altre, i no tan neutral: que els electors no han girat l'esquena a l'actual govern de CiU a les urnes, sinó tot al contrari, precisament perquè CiU els ha dit ben clar que per superar el greu moment que vivim ens esperen "suor i llàgrimes".

Em quedo amb el primer missatge, de més altura i abast: "S'ha acabat l'hora de fer comèdia". Una hora que no hauria d'haver arribat mai.