L'historiador Josep M. Ainaud de Lasarte expressava sovint el seu desig que Catalunya esdevingués un país normal. Amb motiu d'una entrevista que li férem per al Dominical d'aquest diari, en demanar-li que ens ho concretés més, ens digué: "Un país normal és aquell en què totes les coses es poden fer amb normalitat".

En això hem pensat en el moment d'iniciar aquest escrit, que duu com a títol el nom de la campanya que Òmnium va iniciar el passat 30 de setembre, una campanya que "vol fer arribar a tots els nostres ciutadans la il·lusió per decidir el futur de Catalunya".

Tenim al nostre davant l'argumentari que ha difòs aquesta entitat amb motiu de la iniciativa. La definició de "país normal" que hi apareix s'adiu perfectament amb el que ens deia el Sr. Ainaud: "Normalitat és poder decidir el nostre futur. Normalitat és que el país que compartim pugui decidir com gestiona els seus recursos, com ha de ser la seva educació, la seva sanitat, les seves infraestructuresÉ".

Ara és un bon moment per mirar endavant, però, també, enrere, tant per reconèixer i agrair la tasca dels qui ens han precedit, com per valorar, de manera especial, la història, la Dama que ens diu qui som, d'on venim... i que ens ajuda a entendre el present i a construir el futur.

La nostra història està plena de moments difícils i durs, però els moments actuals que vivim, esperançadors i il·lusionants, difícilment repetibles en la vida d'una persona, ens indiquen com en són, de sòlids, els fonaments; com n'és, de vigorosa, la voluntat de ser, i com en són, d'alts, els cims on, en benefici de tothom, volem arribar.

La convivència és un dels valors més preuats del nostre país gràcies al model de respecte i de tolerància que sempre ens ha guiat a tots plegats. Catalunya, des de les vies democràtiques i pacífiques, arribarà allà on vulgui sense danyar-la. El procés que vivim, n'estem convençuts, no sols deixarà constància d'aquest fet, sinó que fins i tot el reforçarà.

A vegades les coses més complexes es resolen de la manera més senzilla. Catalunya és una nació mil·lenària que aspira, no a sobreviure, sinó a viure, amb dignitat, goig, llibertat i normalitat, d'acord amb les nostres característiques com a poble, estrenyent forts lligams amb els altres països de parla catalana i, per descomptat, tenint les mans ben esteses als altres pobles d'Europa i del món. En definitiva, aspira a ser un país normal.

L'enhorabona, i gràcies, Òmnium, per aquesta bona iniciativa!