Opinió

L’escalfament ens matarà de fred

Ara resulta que l’escalfament global refredarà l’hivern. És una notícia d’aquelles que alimenten el sarcasme dels negacionistes i desconcerten els qui confiem en els experts habituals.

Una investigació danesa ha situat l’any 2057 com el més probable perquè s’aturi la cinta transportadora de calor tropical que amoroseix els nostres hiverns. Es diu AMOC però vostès la deuen conèixer com «corrent del Golf». Als de la meva quinta ens l’explicaven a classe de ciències naturals del batxillerat elemental. En resum: l’aigua del Carib s’escalfa i puja per l’Atlàntic en direcció a l’Àrtic, on es refreda i emprèn el camí de tornada. En la pujada acarona les costes europees, que per això tenen uns geners i febrers més temperats que la costa Est dels Estats Units. Barcelona i Nova York estan a la mateixa latitud, i la metròpoli dels gratacels pateix mínimes hivernals de deu sota zero, unes temperatures que a la ciutat comtal rebentarien totes les canonades.

Des de fa anys s’avisa que el corrent s’alenteix a causa de l’escalfament global i la seva capacitat per alterar els delicats mecanismes climàtics. La novetat dels investigadors danesos consisteix en proposar una data força propera, el 2057. Als de la meva promoció ja ens agradaria ser-hi per comprovar-ho, però els catalanets que neixen ara tindran tot just trenta-quatre anys quan tot es capgiri. Si no volen patir per vostès, al menys pateixin per ells.

Han plogut les rèpliques a l’estudi danès. Científics de tot el món l’han posat en qüestió amb arguments com «no n’hi ha per tant» i «trigarà molt més a arribar». Si repassem prediccions de fa tres dècades veurem que tampoc no s’esperava l’acceleració actual de l’escalfament planetari.

Durant mil·lenis la humanitat ha resolt aquestes crisis amb emigracions massives, una resposta més senzilla d’encarar quan la casa sencera cap a la motxilla. No és el mateix quan estar tot un dia sense mòbil provoca crisis de salut mental adolescent. Patireu.

Subscriu-te per seguir llegint