Opinió

Les idees i les nits

Uns quants anys endarrere les nits de Girona responien bé a aquella cantarella de grisa i negra, ben tatuada a la pell de la ciutat. Cada cantonada dels carrerons perpètuament medievals, avui Barri Vell, era una mena de Finisterre de la foscor i tots els seus derivats. Tanta negritud mereixia i esperava una altra idea sobre la nit, una bona intenció ben lluminosa. I heus aquí que l’any 1994 es va celebrar la primera Nit de Poetes, obra d’un equip de gironins senzillament exemplars, que es varen aplegar amb el nom de Coordinadora de Nits de Poetes. Tota una idea de la nit: els focus de llum teatral es varen encendre a les escales de Sant Martí i el mateix arc del Vescomptat i els murs de l’Odeón feien de bambolina i rompiment escènics. El públic culte de Girona va respondre amb entusiasme i és el que ha anat avalant la continuïtat. Nit de Poetes aquest setembre compleix 30 anys. Girona se’n felicita.

La traça d’aquella organització va trobar, uns anys més tard, relleu en l’associació Amics de la Unesco de Girona. Puntualment s’anaven celebrant les Nits, però el deixondiment i obertura de la vida de (l’altra) nit gironina va portar un augment d’alterada moguda al mateix barri. Era una altra idea. I Nit de Poetes va buscar un nou recés i emplaçament, que va ser el Pati de les Magnòlies, a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. Des del 2016 acull Nit de Poetes, amb la circumstància afegida de que en cas de pluja se celebra a l’auditori Irla, del mateix edifici.

Aquest 15 de setembre Nit de Poetes oferirà la seva acostumada programació amb l’afegit d’una celebració d’aniversari. S’escoltaran les veus joves, els guanyadors dels Jocs Florals escolars, seguiran els poetes d’avui LL. Bosch, A. Manyé, C. Romia, A. Gual, presentats per Lluís Lucero, com ja és tradició. Vindrà després la part especial, un record teatralitzat amb una selecció de l’obra dels poetes que en tot temps han escrit versos sobre Girona. Continuarà l’acte amb una actuació del grup jove de sardanes del GEiEG. Vindrà una actuació teatral d’El Galliner, amb la coordinació plàstica de Mar Vivó. Es dóna la circumstància remarcable de que Mar Vivó és filla de Carles Vivó, qui va ser un d’aquells primers col·laboradors entusiastes que varen iniciar Nit de Poetes, ara fa 30 anys. És una idea de continuïtat.

Les excel·lències del pati de les Magnòlies són un lloc perfecte per acollir Nit de Poetes i les seves diverses creacions, amb el seu recés obert al cor de la ciutat, amb aquella escalinata que sembla dissenyada expressament per donar acollida a les successives idees artístiques de Martí Peraferrer, sempre molt estimades. Amb la perspectiva d’aquests anys bé podríem dir que Nit de Poetes deu bona part de la seva vida als escalons i les escales, primer a Sant Martí, ara al Pati de les Magnòlies. Tot un patrimoni, que sempre agraeix les atencions que se li donen.

Nit de Poetes compleix 30 anys, tot un temps, la durada d’una generació. Un aniversari que ajuda a apreciar les idees, les visions, les voluntats que genera una ciutat. Aquí mateix, la configuració del Pati de les Magnòlies s’honora amb un rellotge de sol dissenyat per Josep M. Busquets, fa 95 anys, amb una expressiva llegenda d’Enric Prat de la Riba que diu així: «La força de les nostres idees la mesurarà el temps».

Subscriu-te per seguir llegint