Opinió

Transhumanisme a tot tren

Pel que sembla la intel·ligència humana no té futur, ja que la combinació que estem fent entre estupidesa humana i intel·ligència artificial, encara agreujarà més els problemes, i més a Catalunya, on l’esnobisme fermentat a BCN i importat per tota Catalunya (no sigui que siguem els últims) està fent possible una nova fugida endavant, igual com va passar amb la globalització, la digitalització, la telefonia mòbil, els smartphones, les xarxes socials, les app –deuen haver-hi més app que persones a hores d’ara–, els drons i, per fi, la IA. La qüestió és fugir endavant no sigui que el que tenim a tocar ens posi davant del mirall per no saber gestionar-ho. Com si no hi hagués enormes dèficits socials: PISA n’és un indicador.

Que ni el Parlament català ni l’espanyol ni l’europeu hagin fins ara regulat la implantació de la IA vulnerant el principi de precaució de la UE, és alarmant. Per altra banda, la suposada «regulació» recent aprovada per la UE a Brussel·les ni limita ni prohibeix, simplement legalitza el que és un fet. Els acords són tan enganyosos, atesa la manca d’informació de la ciutadania, que se’ns vendrà com un èxit aquesta regulació, com el que s’intentarà fer amb la cimera sobre canvi climàtic de Dubai, la COP 28, sobre reducció de combustibles fòssils. De fet, aquestes dues cimeres tenen molt més en comú del que sembla. Ens estan advertint (i amb raó) sobre els greus riscos i perills de la IA, però tant és, tira milles amb la «Innovació» i oblida l’enorme impacte ambiental del desplegament de la IA, superior al de la digitalització (hi ha qui es pensa és una tecnologia neta!).

El transhumanisme (doncs és això el que ens porta la IA) ja té un bon coixí: 100 milions d’usuaris setmanals, sense regulació en el primer any d’existència de ChatGPT, i que a Espanya suma ja quatre milions d’usuaris! No tenim dades segregades de Catalunya, però de ben segur som líders (recordem que ja vàrem ser líders europeus en la compra d’smartphones).

Potser cal recordar que unes setmanes abans de l’informe PISA, es va publicar un estudi sobre els impactes dels mòbils en la infància, que constata l’augment del consum de pornografia al mòbil en infants i adolescents –a partir dels 9 anys–, l’augment del bulling escolar, la violència sexual cada vegada més primerenca, la comprensió lectora deficient, etc. Que setmanes després surti l’informe PISA i ningú recordi aquest estudi ni relacioni la digitalització a les aules, el mòbil i la distracció permanent, el malestar de mestres i professors, la prohibició dels mòbils en alguns centres, etc. és esperpèntic, grotesc i de gran guinyol. Un despropòsit i malestar assegurat.

La TV pública catalana, que hauria de ser un servei públic, s’ha decantat ja sense miraments per afavorir, legitimar i promocionar la IA com a màxim exponent de la innovació tecnològica. Ho va fer fa anys amb la globalització, després amb la digitalització, amb la telefonia mòbil, les xarxes socials, etc. Tot i que després, per quedar bé, ens ofereix periòdicament programes alarmistes sobre els impactes d’aquestes tecnologies. Avui fa el mateix respecte al canvi climàtic. No fa pedagogia climàtica, i menys energètica, però ens «regala» constantment abundant informació catastrofista sobre la crisi climàtica. Igual que està fent amb la Cimera de Dubai: amb una mà ens projecta una línia editorial crítica i radical sobre la hipocresia d’aquesta cimera i amb l’altra converteix en portaveus i analistes a científics i col·lectius que tenen com únic objectiu el no a les renovables a Catalunya. Això no és nou, no ens sorprèn, el que no deixa de sorprendre’ns és com les diferents esquerres, baden en aspectes cabdals per als seus interessos estratègics.

Però el problema no és com deia George Orwell, a 1984, que estiguem sota una dictadura o un totalitarisme digital, el problema és com deia Aldous Huxley, a Un món feliç, que vulguem, ens agradi i desitgem tot allò que creiem ens acosta mitjançant les noves tecnologies a la màxima felicitat. Ja fa anys que està demostrat que és tot el contrari.

Alguna cosa hi deu tenir a veure un sistema educatiu més digitalitzat que el de Finlàndia, pantalles interactives i mòbils dins l’aula (cosa que fa anys se sap que no permeten als seus fills els enginyers i programadors de Silicon Valley i els envien a escoles analògiques). Però ep! això no té res a veure amb l’informe PISA i els resultats sobre Catalunya. Tenim una joventut de 16 a 24 anys, els màxims consumidors de IA, que deuen fer els exàmens, proves, treballs, projectes o màsters amb IA amb coneixement o no del professorat. És a dir, que si fins ara amb Google quasi no havien de pensar, ara ni hauran de fer. Passarem de la generació més formada de la història a la més analfabeta funcional, (que això és el que ens mostra l’informe PISA, l’augment imparable de l’analfabetisme de la comprensió i la interpretació en un context d’hiperdigitalització).

Però si és greu tot això més ho és que ens ocultin que allà on la IA s’està implantant el consum d’aigua dels servidors de les tecnològiques està augmentant un 20% i l’emissió de CO2 un 15%!!. És a dir, mentre ens estem barallant (alguns) per la disminució de combustibles fòssils i l’estalvi d’aigua, altres obren negocis d’alt impacte ambiental.

En fi, el dia menys pensat, una rèplica del robot HAL 9000 de 2001. Una odisea del espacio d’Stanley Kubrik, ens suplantarà la identitat i cridarem aquella coneguda màxima «la realitat supera la ficció».

Subscriu-te per seguir llegint