Opinió

Entropia

Josep Baella Isanta / Girona

Els dos problemes ambientals més grans amb què s’enfronta la Humanitat, segons Jeremy Rifkin són: la crisi d’energia i l’escalfament de l’atmosfera. L’autor fonamenta les seves observacions a la segona llei de la termodinàmica, que ens adverteix del indefugible augment de l’entropia a l’univers. Això vol dir que tot a l’univers tendeix d’un estat més ordenat a un altre menys ordenat, i que aquest procés és irreversible. 

La llei de l’entropia és la segona llei de la termodinàmica. Afirma que matèria i energia només poden canviar en un sentit, és a dir, d’utilitzable a inutilitzable, de disponible a no disponible, o d’ordenat a desordenat. Aquesta llei destrueix la noció que ciència i tecnologia creen un món més endreçat. 

Els grecs i les cinc edats de la història: cicles i decadència. Els filòsofs de l’antiguitat concebien la història d’una faisó exactament oposada a la nostra. L’historiador grec Hesíode va descriure aquestes cinc etapes com a Edat d’Or, de Plata, de Bronze, Heroica i de Ferro. L’Edat d’Or va ésser el punt culminant, un període d’abundància i realització completa. I l’escriptor llatí Horaci va deixar dit que «el temps deprecia el valor del món». 

Som al 2035. A Nova York, el riu Hudson està vorejat de palmeres des del carrer 125 fins al centre de la ciutat. A Phoenix, la temperatura fa tres setmanes que no baixa de 50 graus. Bangladesh ha deixat d’existir. Les pluges torrencials i les inundacions han causat la mort de milions de persones. La desertització s’estén per amplis territoris d’Europa i Amèrica. Hi ha migracions en massa. I els incendis forestals s’estenen sense control.... Benvinguts al món hivernacle del segle XXI.