Opinió

Aigua llençada

Llegeixo que Salvador Balliu, alcalde de Caldes, està molest perquè l’ajuntament de Caldes ha rebut una sanció perquè el consum d’aigua del poble dividit pel número d’habitants dona una xifra superior a la permesa. Què passa? És que la gent del poble de l’aigua calenta gasta més del permès? La resposta la dona el mateix alcalde. Si es fa una resta entre l’aigua injectada a les canonades i la que es factura als usuaris dona l’espectacular resultat que un 40% de l’aigua es perd. Això és una barbaritat i no és un problema només d’aquest poble, tot i que el municipi té com a característica que una bona part dels habitatges són a urbanitzacions i que tenen cent cinquanta quilòmetres de xarxa d’aigua potable i en el còmput no s’hi tenen en compte les activitats hoteleres ni la gent que té casa a les urbanitzacions i no s’ha empadronat ni, per descomptat, els ocupes que habiten en xalets amb piscina.

Aquest, però no és un cas aïllat. Els ajuntaments que reben les sancions estan emprenyats perquè l’operació matemàtica de dividir el número d’habitants del cens pel total del consum no sembla la millor manera de calcular-ho. Cal tractar el tema de l’escassetat del recurs hídric amb rigor i talent. 

La xarxa del país està plena de forats per on es perden quantitats ingents del preciós líquid i els municipis necessiten d’ajudes per a tapar-los. El grandiós problema és que renovar les xarxes, algunes amb molts anys, té un cost extraordinari pel que cal donar ajudes als consistoris. En això sí que cal posar-nos les piles.

El fet evident que, ara per ara, l’aigua no cau del cel, ens porta a un problema d’una gran complexitat i cal abordar-lo per totes bandes. Quan trigaran en funcionar les dessaladores anunciades? Les concessionàries de les centrals elèctriques dels embassaments poden seguir deixant anar aigua sense donar explicacions? Certament s’han de sumar moltes coses, però el govern ha de liderar la situació. Quin impacte té que en comptes de dutxar-se a les instal·lacions esportives ens dutxem a casa? Un té la sensació que es promulguen normes que queden bé al telenotícies però no són de gran impacte a l’estalvi d’aigua. I sancionar ajuntaments, sembla una d’elles. Tant de bo que un parell de llevantades ens treguin de pobres, tot i que sospito que, si plou, alguns projectes quedaran en remull fins a la pròxima sequera. Fins d’avui en vuit, si no hi ha res de nou.

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES