Hipertèrmia, o quan la calor pot arribar a matar-te: com prevenir-la?

Tot i que la calor no afecta totes les persones per igual, i tenint en compte que les altes temperatures es prolongaran durant dies, cal prendre una sèrie de precaucions

Espanya es prepara per una "inusual" onada de calor: Consells per evitar problemes de salut

Espanya es prepara per una "inusual" onada de calor: Consells per evitar problemes de salut / ALEXZEA

Rafa Sardiña

Aquest divendres, l'onada de calor continua sent la gran protagonista.

A la nit, les altes temperatures persistiran donant lloc a nits tropicals (mínimes sempre per sobre de 20ºC) i fins i tot en alguns punts del Mediterrani andalús i a l'interior d'Andalusia i d'Extremadura podria no baixar de 25 graus (nits tòrrides).

Segons l'Agència Estatal de Meterologia (AEMET), l'onada de calor és un episodi d'almenys tres dies consecutius, en què el 10% de les estacions metorològiques registrin valors per sobre de la temperatura llindar.

Risc d'hipertèrmia

Tot i que la calor no afecta totes les persones per igual, i tenint en compte que les altes temperatures es prolongaran durant dies, cal prendre una sèrie de precaucions.

Les persones grans, els malalts, els menors i les persones amb sobrepès són els que tenen més risc de patir hipertèrmia.

Què és?

Doncs, a diferència de la hipotèrmia, que és la temperatura corporal excessivament baixa, la hipertèrmia és la temperatura corporal anormalment alta. I es produeix quan el nostre cos supera els 41 graus centígrads.

Un noi es refresca amb un ventilador situat al centre de Madrid durant un episodi d'onada de calor.

Un noi es refresca amb un ventilador situat al centre de Madrid durant un episodi d'onada de calor.

La Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG) especifica que les persones més grans de 65 anys són el grup més vulnerable davant l'onada de calor, ja que “tenen una sensació reduïda de calor i, per tant, tendeixen a protegir-se menys”.

Com assenyala el Ministeri de Sanitat, "durant una primera onada de calor: el cos encara no està acostumat a les altes temperatures", per la qual cosa és vital seguir una sèrie de recomanacions en nens de 0 a 4 anys, gent gran, dependents i els qui fan treballs intensos, a l'exterior o activitats esportives intenses.

I no és l'únic problema que els situa en situació de risc.

"També experimenten les persones grans una disminució de la percepció de set, cosa que els col·loca en una situació d'alt risc de deshidratació. Especialment en les persones grans que pateixen una malaltia neurodegenerativa, sobrepès, malalties cròniques o tenen medicació".

Tampoc podem oblidar els casos en què la dependència física dificulta el canvi de vestimenta i l'adaptació de l'entorn”.

Cop de calor: Símptomes i tractament

Quan la temperatura corporal supera els 41 graus, es podria produir una fallada orgànica irreversible. És el que s'anomena un cop de calor. I és essencial conèixer els seus símptomes, per actuar el més aviat possible.

  • Mal de cap.
  • Boca seca i/o pastosa.
  • Nàusees.
  • Vòmits.
  • Pell seca i envermellida.
  • Pèrdua de consciència o confusió.
  • Absència de suor malgrat les altes temperatures.
Un home beu aigua a Còrdova durant una onada de calor.

Un home beu aigua a Còrdova durant una onada de calor. / EFE

“Si la temperatura exterior és molt alta i les pèrdues de líquids no es reemplacen de manera adequada, entrem en una situació de deshidratació, la tensió arterial baixa, apareix sensació de debilitat i fins i tot rampes musculars”, explica Antonio López Trigo, president de SEGG .

  • "Si aquesta situació no es corregeix a temps i progressa, es perd la capacitat de sudoració, la pell presenta un aspecte sec i envermellit, la temperatura corporal ascendeix progressivament fins a xifres que superen els 40 graus, i entrem en hipertèrmia. I si aquest procés continua, s'arriba a una situació de xoc en al qual succeeix una fallada dels diferents òrgans i convulsions".

Davant aquesta situació, el primer que cal fer és portar la persona a la ombra o a un ambient fresc. També, treure-li l'excés de roba i refredar-la usant tovalloles fredes al cap, coll, aixelles i engonals.

"Hem d'actuar com quan una persona té 40 de febre, és a dir, intentarem baixar la temperatura, i per això podem utilitzar draps d'aigua fresca per aplicar-los al front, al clatell o als polsos", apunta López Trigo.

Com evitar un cop de calor?

Aquests consells ja coneguts, es poden aplicar a totes les persones independentment de la seva edat i del seu estat físic.

  • Prendre líquids abundants, en forma d'aigua, sucs de fruites o infusions.
  • Menjars lleugers. Durant els episodis d'altes temperatures cal optar per plats més lleugers, perquè les digestions “siguin menys pesades”, com ara gaspatxos, salmorejos, cremes fredes o amanides.
  • Evitar l'exposició directa al sol durant les hores centrals del dia, és a dir, de 12 a 16 hores.
  • No fer exercici físic que suposi massa esforç
  • Roba lleugera i de color clar.
  • Sempre fer servir barret o gorra i ulleres de sol.