Cal estar en dejú abans d'una anàlisi de sang? Es pot beure aigua?

Resolem diversos dubtes respecte a les analítiques de sang

Un sanitari prenent una mostra de sang, en una imatge d'arxiu.

Un sanitari prenent una mostra de sang, en una imatge d'arxiu. / EPE

Rafa Sardiña

Els especialistes recomanen realitzar-se una anàlisi de sang almenys una vegada a l'any per poder conèixer l'estat de salut del nostre cos i, sobretot, si tot funciona de manera correcta.

I és que en una analítica es poden comprovar:

  • Els nivells de glòbuls vermells, blancs, plaquetes, colesterol, glucosa en sang, ferro, enzims tiroidals

No obstant això, hi ha pacients que han de realitzar-se una revisió mèdica general cada sis mesos. És el cas dels pacients diabètics, els majors de 65 anys o aquells amb comorbiditats, és a dir, que tenen dues o més malalties al mateix temps. 

Aquesta freqüència es pot reduir als tres mesos en embarassades o persones amb determinades patologies que no estan del tot controlades. 

Per tant, segons expliquen des de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), “la freqüència amb la qual han de realitzar-se els controls analítics és molt variable i depèn en gran manera del perfil de pacient davant el qual estiguem”.

Els medicaments alteren els resultats d'una analítica de sang?

És una de les qüestions que més preocupen entre els pacients que prenen medicació diària.

I la realitat és que sí que és important comunicar tant al metge com al laboratori el tractament que s'està seguint, per confirmar si interferirà en els resultats de l'anàlisi sanguínia. 

  • La presa d'analgèsics i antiinflamatoris pot alterar els enzims hepàtics (si el fetge està funcionant correctament) o la creatina (mesura el funcionament dels ronyons), com assenyalen des de SEMERGEN.
  • Els corticoides orals, en canvi, poden alterar a l'alça les xifres de glucèmia, la qual cosa podria indicar que es pateix diabetis.

Dejuni abans d'una anàlisi: mite o veritat?

El dejuni abans d'una analítica de sang és essencial.

  • Els experts indiquen que per a una anàlisi sanguínia normal el temps de dejuni ha de ser en torn a les 8-12 hores.

Si no és així, paràmetres com la glucosa, el colesterol o els triglicèrids poden aparèixer alterats en els resultats.

  • Així, el recomanable és sopar aviat la nit anterior, entre les 20 i les 21 hores, i es realitzi l'extracció sanguínia a primera hora del matí.

Una altra de les preguntes més repetides entre els pacients que se sotmetran a una anàlisi de sang és si es pot prendre aigua abans de la prova.

Respectar el dejuni és imprescindible perquè els resultats obtinguts siguin fiables i no estiguin alterats per la ingesta d'aliments durant les hores prèvies. Però, no obstant això, només es refereix al consum d'aliments sòlids i líquids, com ara el cafè (amb sucre o sense), te… i no a l'aigua. Durant el dejuni per a la realització d'una analítica de sang es pot beure aigua, en petites quantitats i de manera moderada. 

I què passa amb l'anàlisi d'orina? Cal fer dejú?

La recollida de la mostra d'orina la realitza el mateix pacient en el seu domicili, per la qual cosa no requereix cap preparació prèvia.

També s'ha de fer un dejuni d'unes vuit hores, entre el sopar (a poder ser lleuger) i primera hora del matí. 

Unes mostres d'orina, en una imatge d'arxiu.

Unes mostres d'orina, en una imatge d'arxiu. / EPE

Cal recollir la primera orina del matí amb quatre hores de retenció mínima.

Abans s'ha de realitzar una higienització dels genitals i portar-la al centre de salut al més aviat possible.