La cirurgia ortognàtica pot fer que aconsegueixis un aspecte més rejovenit

Aquest tipus d'operació serveix per resoldre diversos problemes relacionats amb la mandíbula, l'apnea del son i problemes digestius, per exemple

Hi ha casos en què no hi ha una asimetria facial i gràcies a aquesta cirurgia es pot aconseguir

Cirurgia ortognàtica

Cirurgia ortognàtica / @ KamranAydinov

Carme Escales

Els problemes de mandíbula si no es corregeixen a temps o adequadament, poden provocar certes irregularitats i complicacions en la salut. Moltes vegades aquests problemes es poden corregir amb simples tècniques i rutines. Tot i que, no sempre és així i s'ha d'optar per la cirurgia ortognàtica, especialitzada a corregir problemes de mandíbula i cara. Coneix per a què serveix, com es fa i quan s'ha de dur a terme aquest tipus d'operació.

La cirurgia ortognàtica farà corregir una mossegada incorrecta o una mandíbula desalineada. I si parlem de temes més estètics, t'ajudarà a aconseguir una asimetria facial, gràcies a la correcció del creixement anormal de la mandíbula o crani.

En el cas de moviment de mandíbula, endavant o enrere, també s'hauria de practicar aquesta cirurgia quan amb una ortodòncia no se'n fes prou. Un altre benefici d'aquesta operació és que pots evitar perdre les dents, apnees del son, desgast de les articulacions de la mandíbula o problemes digestius. Sembla mentida que la boca pugui arribar a donar tants mals de cap.

Els pacients no només milloren físicament, sinó que també ho fa la seva autoestima i confiança en obtenir una cara més harmònica i una millor masticació.

Com és la intervenció?

La cirurgia es fa sota anestèsia general, usualment amb una nit d'hospitalització. Implica reposicionar la mandíbula i el maxil·lar, fent talls als ossos que es fixen internament, sense deixar cicatrius. Gràcies als avenços tecnològics, la cirurgia és ara menys invasiva, més ràpida i amb una recuperació més fàcil.

El Dr. Josep Rubio, Cirurgià Maxil·lofacial especialista en cirurgia ortognàtica de la Clínica Corachan destaca: “l'ús de la planificació virtual i la impressió 3D ens permet tenir més coneixement anatòmic del pacient i personalitzar el tractament aconseguint una major precisió i reduint significativament el temps quirúrgic, així com el període postoperatori”. També esmenta eines avançades com el bisturí ultrasònic per a talls precisos amb menys sagnat i inflamació:

"El bisturí ultrasònic l'utilitzem rutinàriament a les rinoplàsties ultrasòniques per fer uns talls molt fins per esculpir una zona tan delicada com el nas, és de gran utilitat per modificar l'anatomia del mentó, mandíbula o maxil·lar".

Després de la cirurgia, es prescriuen medicaments i una dieta tova que evoluciona en consistència. Normalment, els pacients poden tornar a les activitats quotidianes en 2-3 setmanes. La cirurgia sol combinar-se amb ortodòncia per a una correcta alineació de les dents.

El Dr. Rubio aclareix: “Antigament, es feia un any d'ortodòncia amb bràquets abans de la intervenció i 6 mesos després, actualment fem una simulació virtual i individualitzem el tractament realitzant en alguns casos primer la cirurgia (protocol surgery first) per corregir la maloclusió i obtenir beneficis funcionals i estètics abans”.

Ortodòncia amb bràquets

Ortodòncia amb bràquets / @ ArtPhoto_studio

A més, la cirurgia ortognàtica es pot complementar amb altres procediments facials com la rinoplàstia, la mentoplàstia o pròtesi per millorar el resultat estètic. També és beneficiosa per a pacients amb apnea del son, ja que pot millorar la respiració.

Quan es fa?

"Normalment, es diagnostica a l'adolescència durant els tractaments d'ortodòncia, però també es realitza en adults per millorar l'estètica facial, problemes dentals, articulars o apnea del son", argumenta l'especialista de la Clínica Corachan. Aquesta cirurgia pot tenir un efecte rejovenidor i millorar significativament la qualitat de vida dels pacients.