Els experts alerten sobre l'auge de la venda de semen per internet

Cada cop és més habitual que homes venguin la seva esperma a les xarxes socials, xats o portals d'anuncis classificats

Una dona embarassada amb la seva ginecòloga.

Una dona embarassada amb la seva ginecòloga. / EPE

Rebeca Gil

Tot i que sembli increïble internet està ple d'anuncis d'homes que venen la seva esperma a dones amb desitjos de convertir-se en mares. Es tracta d'una pràctica bastant habitual en xats, xarxes socials o portals d'anuncis classificats, per aconseguir la maternitat per una via més ràpida. 

Però els perills per a la salut d'aquesta mena de vendes són importants, ja que el procediment manca de qualsevol mena de control sanitari

I, tal com comenta el doctor Antonio Requena, director general metge d'IVI:

  • Aquest tipus d'anuncis solen fer referència a les característiques físiques del donant (ros, alt, ulls de determinat color...) però s'obliden d'assenyalar les característiques clíniques “molt més importants que l'aspecte del futur nadó”.

Una pràctica perillosa

En els últims anys, i tot i que la Societat Espanyola de Fertilitat ha advertit dels seus perills, ha crescut el número de persones que s'arrisquen a aconseguir una mostra de manera il·legal per a, posteriorment, inseminar-se elles mateixes o amb ajuda d'algú pròxim. 

Aquesta autoinseminació es realitza de manera casolana, usant uns kits comprats a la farmàcia i sense cap mena de control sanitari. És a dir, un procediment en el qual les mínimes condicions higienicosanitàries no es compleixen, amb el que això suposa. 

Això pel que fa a les receptores, però és que els especialistes en reproducció assistida també alerten sobre la qualitat del semen dels donants.

Aquests acompanyen la mostra de proves com a garantia del seu bon estat de salut o de la qualitat de l'esperma, proves que estan en dubte per la seva falta de l'autenticitat o l'antiguitat real

Aquesta falta de controls sanitaris fa que els riscos d'aquest procediment d'inseminació casolana es multipliquin.

I com adverteix el doctor Requena, "poden aparèixer algunes sorpreses indesitjades a conseqüència d'aquests processos" com per exemple:

  • Infeccions de transmissió sexual
  • Un major risc d'avortament per una mala qualitat seminal
  • Que el nadó hereti malalties congènites o transmissibles

A més de tots aquests riscos per a la salut, els experts n'afegeixen un més. I és que a causa de les baixes taxes de gestació per inseminació aconseguides amb aquest mètode, provoca frustració en la dona, la qual cosa porta a abandonar la cerca d'una altra mena de tractaments que pogués portar-la a quedar-se embarassada. 

Com ha de ser la reproducció assistida?

Per tenir més probabilitats d'aconseguir un embaràs i, cosa que és més important, fer-ho sense riscos per a la salut de la mare i el nadó, les clíniques especialitzades en inseminació artificial apliquen una sèrie d'estàndards de seguretat. 

  • Realitzar un estudi mèdic del donant per descartar potencials malalties hereditàries familiars
  • Fan un estudi del seu cariotip per detectar alteracions cromosòmiques que podrien produir un avortament
  • Es realitzen estudis de malalties de transmissió sexual per evitar un potencial risc d'infecció de la dona a la qual es realitzarà la inseminació
  • També es fa un estudi genètic en el qual es descarta que el donant sigui portador d'un grup de malalties genètiques que tenen una incidència important al nostre país. 
  • També es realitzen “seminogrames per comprovar la qualitat del semen en període d'abstinència (això és important per determinar la seva qualitat real) i analítica de sang
  • I un test genètic, que permet detectar la presència de gens susceptibles de causar més de 500 malalties transmissibles”

Sistema Perfect Match 360°

A més, l'elecció del donant en clínica es fa de manera personalitzada per al cas de cada dona i sempre controlant la compatibilitat entre donant i pacient tenint en compte l'ètnia, el color d'ulls i de pèl, l'altura i la complexió; a més de la compatibilitat respecte al grup sanguini i Rh. 

També és possible contribuir al fet que el nadó se sembli el màxim possible a la mare gràcies al sistema Perfect Match 360°, que té en compte criteris fenotípics, genètics i biomètrics per a garantir una òptima assignació del donant idoni.

Aquest es realitza mitjançant un estudi de similitud que utilitza un sistema de reconeixement facial 3D, la intel·ligència artificial i el big data per determinar el grau de semblança entre donant i pacient.

Una pràctica il·legal

A Espanya, la reproducció assistida està perfectament regulada per llei. I entre altres qüestions, no està permès triar un donant, sempre ha de ser anònim.

Com recorda el doctor Requena:

  • “Cal recordar que aquestes pràctiques no estan emparades per la Llei de Reproducció Assistida. Això significa que qualsevol persona que doni semen de manera il·legal pot incórrer en responsabilitats en un futur, tant de manera voluntària com involuntària”

Però no tan sols parlem d'anonimat del donant, sinó que pràctiques com aquestes poden provocar casos com el registrat a Holanda en el qual un donant va arribar a vendre mostres de semen a 500 dones. Ningú pot saber amb certesa quants nens ha pogut engendrar un donant que prové de les xarxes socials.