La dieta gallega: el secret de la longevitat

Diversos estudis demostren com la dieta gallega redueix en un 15% la mortalitat

Coneix la dieta dels gallecs: la dieta atlàntica

Coneix la dieta dels gallecs: la dieta atlàntica / freepik

Rebeca Gil

Fer dieta o mantenir una alimentació saludable sol ser un dels propòsits de la gran majoria de població adulta. Tenir una bona salut i tenir un cos bonic es prioritza davant altres aspectes i més, quan arriba el mes de gener o abans de l'estiu amb l'operació biquini. Així doncs, dietes, n'hi ha un munt, però aconseguir fer el millor menú per mantenir-te sa, aconseguir el pes desitjat i viure més anys, és més complicat. Tot i això, no et preocupis perquè avui et deixem el secret dels gallecs per viure més anys amb una alimentació saludable.

La dieta atlàntica del sud d'Europa (SEAD, per les sigles en anglès) és la forma d'alimentació pròpia de Galícia i del nord de Portugal. Aquesta s'ha anat adaptant al llarg dels segles a les condicions geogràfiques i meteorològiques d'aquestes zones.

Doncs bé, un estudi recent, publicat a la revista European Journal of Preventive Cardiology i liderat per investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), CIBERESP i IMDEA Alimentació, ha revelat que la dieta atlàntica s'associa amb menys mortalitat a Espanya, República Txeca, Polònia i Regne Unit.

Els beneficis saludables d'aquest tipus de dieta ja s'havien analitzat en estudis previs. En aquests treballs ja s'havia mostrat com les persones que seguien una dieta atlàntica presentaven millors indicadors de risc cardiovascular i un risc reduït de patir infart de miocardi i mortalitat.

"Tot i això, aquestes investigacions s'havien centrat exclusivament en poblacions espanyoles, generant dubtes sobre la seva aplicabilitat a altres contextos", assenyalen els investigadors.

Així, el nou estudi cercava verificar si els beneficis de la dieta atlàntica s'estenien a altres països europeus. “Es tractava de veure, d'una banda, si els individus que tenien un patró d'alimentació més semblant a la dieta atlàntica morien menys que els altres, i, de l'altra, si aquests resultats eren similars a Espanya i als altres països inclosos a l'estudi”, detallen els autors.

Tots els estudis esmentats en l'article són fets pels mateixos investigadors

De quins aliments es compon la dieta atlàntica?

Per la seva proximitat a l'Oceà Atlàntic, en aquestes zones és molt habitual el consum de peix, especialment bacallà, mentre que les pastures abundants propicien la ramaderia i, amb ella, el consum de carn vermella, embotits de porc i lactis.

A més, la dieta atlàntica també inclou productes de l'horta, com patates, verdures i llegums; pilars d'aquesta dieta, sovint consumits en vins. El pa, generalment integral, s'elabora amb sègol, blat de moro o blat. Tradicionalment, els àpats s'acompanyaven de vi.

I encara que és propi de les àrees geogràfiques ja vistes, els investigadors assenyalen que aquest tipus d'alimentació es pot assemblar als patrons alimentaris d'alguns països d'Europa central, oriental i occidental.

Un 15% menys de mortalitat

Per arribar als resultats exposats, els investigadors van recollir les dades de 36.000 persones de quatre cohorts europees (ENRICA a Espanya, HAPIEE a República Txeca i Polònia, i Whitehall II al Regne Unit). Després d'analitzar-los es va observar que aquelles persones, la dieta de les quals “s'alinea més estretament amb la dieta atlàntica presenten una mortalitat un 15% menor en comparació amb els que segueixen patrons alimentaris molt diferents”.

Aquests beneficis, observats després de més de 13 anys de seguiment, es deuen principalment a una reducció en la mortalitat per malalties cardiovasculars (19% menys) i càncer (8% menys)

"Curiosament, encara que els resultats van ser consistents a les diferents poblacions d'estudi, el país on la dieta atlàntica reduïa més la mortalitat no era Espanya, sinó Polònia", apunten els investigadors.

La dieta dels gallecs per augmentar la longevitat

La dieta dels gallecs per augmentar la longevitat / freepik

Beneficis similars al d'altres dietes saludables

A més de les conclusions ja vistes, l'estudi també es va ocupar de comparar la dieta atlàntica amb altres patrons dietètics saludables, com ara la dieta DASH o l'índex alternatiu d'alimentació saludable de la Universitat de Harvard. Doncs la conclusió és que amb qualsevol es redueix la mortalitat.

La importància d'aquest estudi és que es poden desenvolupar guies alimentàries basades en el patró dietètic tradicional de Galícia i el nord de Portugal, i estendre les recomanacions a altres països d'Europa.