Denuncien l’alcalde de Blanes per prevaricació urbanística i assetjament laboral

L'exregidora d'Urbanisme denuncia actuacions dutes a terme per l'alcalde "fora dels tràmits legalment previstos"

L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, en una imatge d'arxiu.

L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, en una imatge d'arxiu. / David Aparicio

Clara Julià

Clara Julià

L’exregidora d’Urbanisme de Blanes, Rosa Aladern (Blanes En Comú-Podem), va presentar aquest divendres una denúncia a Fiscalia contra l’alcalde del municipi, Àngel Canosa (ERC), a qui acusa d’un delicte d’assetjament laboral, un delicte d’injúries i calúmnies, i un delicte de prevaricació urbanística. Segons ha pogut saber Diari de Girona, Aladern també acusa Canosa de no retractar-se públicament de les seves declaracions i d’haver aprofitat els tres informes, elaborats a posteriori de la destitució i de caràcter confidencial, per determinar la legalitat de les seves actuacions i «per enterbolir la situació de la regidora». L’edil afirma que Canosa ha actuat «de mala fe» i per «atacar a la seva persona».  

L’exregidora d’Urbanisme, actualment a l’oposició, va comunicar que no faria declaracions al respecte, i va avançar a través d’un comunicat que denuncia «totes les dificultats a què s’ha vist sotmesa durant la legislatura, les limitacions de competències assignades i les actuacions dutes a terme per l’alcalde fora dels tràmits legalment previstos», tot i que no han transcendit a quines actuacions fa referència el delicte de prevaricació urbanística. Divendres, aquest diari va contactar amb el batlle del municipi sense obtenir resposta. 

Cronologia dels fets

La denúncia, que encara no ha estat admesa a tràmit, arriba després que Canosa destituís a la regidora de manera unilateral a principis d’agost. L’alcalde de Blanes va destituir Aladern l’u d’agost i li va retirar les competències acusant-la d’haver incorregut en «presumptes irregularitats». La destitució d’Aladern va ser avançada per l’Ajuntament en un comunicat on es va anunciar una «manca de confiança davant algunes actuacions de la regidora Rosa Aladern que podrien constituir presumptes irregularitats en la seva gestió i han determinat que l’alcalde de Blanes hagi dictat la incoació d’un procediment d’informació reservada, amb l’objectiu de determinar la naturalesa d’algun d’aquests fets». 

La decisió de retirar-li les competències va comportar que l’endemà de signar el decret d’alcaldia es trenqués el pacte de govern signat el juny del 2019 entre Esquerra Republicana (ERC) i els comuns (BECP) que, amb cinc regidors per cap, governaven en minoria. Posteriorment, Canosa va instar al secretari de l’Ajuntament, Alfred Lacasa, a emetre un informe per estudiar tres actuacions concretes de l’àrea d’Urbanisme dutes a terme amb Aladern al capdavant. 

Aquest informe, que sempre s’ha mantingut reservat al públic, va ser traslladat a Fiscalia pel mateix Canosa a finals d’agost. En paral·lel, Aladern va realitzar un acte obert al públic a Blanes el 24 d’agost per justificar les seves actuacions i on va reiterar la seva innocència. En aquell moment, la regidora va anticipar que actuaria «fins a les últimes conseqüències» i, tot i que no va concretar el contingut de l’esmentat informe, va avançar als assistents a l’acte que el document estudiava tres actuacions en què es demostrava que havia sigut «objecte d’una difamació» i va defensar en tot moment que la seva destitució havia respost a una «maniobra electoralista». 

L’endemà d’aquest esdeveniment, l’Ajuntament de Blanes va acollir un ple en què els assistents van prendre la paraula reclamant transparència després del trencament de l’acord de govern. Canosa, interpel·lat directament pel públic, es va emparar en tot moment en «el deure de confidencialitat del ROM» i va obviar pronunciar-se sobre la destitució. 

Govern en minoria

La denúncia a fiscalia contra el batlle és una prova més de la tensió entre les dues forces municipalistes a un any vista de les eleccions. Avui dia, l’hemicicle blanenc està governat per ERC en minoria (5 regidors) i amb la mirada atenta dels comuns (5), PSC (5), Junts (3), Ciutadans (1) i dos regidors no adscrits (inicialment de Ciutadans). Sobre el consistori blanenc planegen dos temes que sempre s’han mencionat en el marc d’aquesta disputa: el projecte per construir un tanatori i el conveni amb Peixos Ros.

Subscriu-te per seguir llegint