L’Ajuntament de Lloret de Mar preveu incrementar un 25% la taxa d’escombraries

El govern local proposarà en el pròxim ple un augment generalitzat de les taxes i impostos al municipi

Façana de l'Ajuntament de Lloret de Mar

Façana de l'Ajuntament de Lloret de Mar / Aleix Freixas

Redacció

El govern local de Lloret de Mar preveu un augment general de les taxes i impostos a la localitat pel pròxim 2024. L’Ajuntament té previst apujar un 25,93% la taxa d’escombraries, un 11,5% l’Impost de Béns Immobles (IBI) i un 17% dels rebuts de l’aigua. Així es desprèn de la proposta que planteja l’equip de govern municipal i que es presentarà al proper ple que tindrà lloc el 30 d’octubre. Segons detallen des del consistori «servirà per aconseguir que, a partir del 2024, els ciutadans i ciutadanes de Lloret de Mar paguin el cost real de cada servei en qüestions fonamentals com les escombraries, aigua i clavegueram».

El govern municipal explica que aquestes pujades són una mesura per «fer front a la forta inflació que viu Europa, on tots els serveis són més cars, i tenint en compte la difícil situació econòmica heretada per part de l’anterior consistori». Tanmateix, ha anunciat que mantindrà les actuals bonificacions per a les famílies vulnerables que tinguin dificultats per pagar qüestions bàsiques com l’aigua, les escombraries o l’IBI, així com aquelles que serveixin per bonificar les accions que afavoreixin la lluita contra el canvi climàtic com ara la instal·lació de panells fotovoltaics, que continuaran rebent un descompte del 50% a l’IBI durant tres anys.

El regidor d’hisenda, Carlos Costa, ha argumentat que l’augment de la taxa d’escombraries arriba com a conseqüència de l’increment del 92,88% dels impostos supramunicipals de disposició de residus i de gasos d’efecte hivernacle i que la resta de taxes municipals s’equipararan al cost real de cada taxa. D’aquesta manera, la taxa de clavegueram serà 44,68 € anuals i, igual que la de l’aigua, aquest increment preveu un romanent de 280.000 euros que «servirà per reparar i millorar tota la xarxa de clavegueram del municipi».

«No és fàcil prendre decisions com aquestes. És molt difícil assumir una pujada de taxes o d’impostos. Hem intentat cercar altres solucions, però aquest equip de Govern no està disposat a seguir tapant forats amb modificacions de crèdit constants o radars en forma de guardiola. Pensem que cal ser sincers amb totes aquelles persones que ens van fer confiança el passat 28 de maig i volem ser transparents pel que fa a la nostra gestió i a la situació que ens hem trobat», assegura Costa.

A més, l’equip de Govern ha consensuat la possibilitat de poder pagar els impostos municipals de manera fraccionada en un total de 10 pagaments per aconseguir que aquestes inevitables pujades siguin assumibles per a tots els veïns i veïnes i també ha anunciat que els pressupostos del 2024 «s’ajustaran a la realitat del municipi per aconseguir una gestió molt més eficient i productiva».

«Amb aquests comptes aconseguirem de forma ràpida i sostenible un municipi a l’alçada de totes les persones que el fem possible. Volem un poble més net, més agradable i més segur i aquesta és l’única manera d’assolir-lo», assegura el regidor d’hisenda.